Nici un jucător de la FCU nu este vinovat! Lăsați jucătorii în pace!

editorial cretu 01Nu știu dacă acest material va fi publicat, căci, totuși, ediție.ro este „ziarul lui Adrian”. Dacă, însă, nu aș fi scris, mă simțeam ca și când n-aș fi fost eu.

Inconsecvența, lipsa de autoritate și lipsa de profesionalism reprezintă cauzele ce au embrionat haosul pe care îl trăim cu toții acum. Nu printr-un alt haos se poate ordona haosul acesta.

Vreau să fie clar de la început. Nu-i iau apărarea lui Adrian  Mititelu. Are greșelile lui, pe care am văzut că și le-a asumat public. Însă cei dintâi și cu adevărat vinovați sunt toți cei care alcătuiesc conducerea Clubului FCU, inclusiv cei din anturajul patronului.

Sintagma după care se ascund cocoșații și nepricepuții „nu pot face nimic că Mititelu taie și spânzură” nu ține:

  1. Cine are pricepere, personalitate și mai ales este de bună credință reușește să-l convingă pe cel în slujba căruia se află, înainte ca acesta să greșească.
  2. Dacă n-a reușit, dar a făcut tot ce depinde de conștiința sa, atunci este obligatoriu ca în ora imediat următoare să plece. Să-și dea demisia. Nu poți să asiști la sinuciderea celui care te plătește ascunzându-te după „eu nu pot să fac nimic”.

Serios? Chiar nimic? Păi dacă nu faci nimic, atunci de ce accepți să fi plătit pentru nimicul pe care îl faci?

Aș îndrăzni să spun că toți aceștia, prin atitudinea lor de „cocoșați”, nu doar că nu l-au ajutat pe Adrian să nu greșească. Din contră, l-au ajutat să greșească.

Toți îl cunoaștem pe Mititelu. Cu siguranță unii dintre voi mai bine decât mine. Este o fire sentimentală și colerică. Din această cauză, de multe ori ia decizii la cald.

Însă voi, care sunteți plătiți din banii lui, ce ați făcut ca să-l ajutați? Vă era teamă că, dacă o să-l trageți de mânecă, o să vă dea afară. Ok. Și dacă v-ar fi dat afară, care era problema, de vreme ce, în conștiința voastră știați că ați făcut ce este moral și normal ?

Un mare conducător și biruitor în războaie în perioada antică și-a concediat toți sfătuitorii spunând: „De greșit văd că sunt capabil să greșesc și singur. Prin urmare, ce nevoie aș mai avea de voi”.

Dragi jucători, vă iubim! Voi nu sunteți vinovați!

Înțeleg că în sânul echipei s-au creat disensiuni, bisericuțe. Ei bine, nu este vina voastră. În atribuțiunile de serviciu, dar și în cele de bun simț a celor care sunt plătiți să conducă clubul se află și gestionarea, compatibilizarea întregului colectiv.

Aflați că nu stă în puterea voastră și nici nu vă este  de folos să găsiți vinovați. Nu v-ar ajuta la nimic. Dar, vă puteți răzbuna pe toți cei care v-au adus în situația în care vă aflați astăzi.

Singura modalitate prin care-i puteți umili este să rupeți lanțul. Să fiți voi, adică buni, adică cei  mai buni. Depășiți-vă condiția. Împrumutați-vă respirația și alinați-vă suferințele reciproc. Dacă veți reuși, nu veți putea reuși decât împreună. Dar pentru asta trebuie să îngropați acum, fie și numai până la sfârșitul campionatului, orice înțelegere.

Dacă veți privi etapele care au mai rămas ca o șansă, ca un mijloc de supraviețuire și de devenire a ceea ce ați fost, și chiar mai mult decât atât, trebuie să deveniți un corp comun.

Cine veți fi voi, indiferent că te numești; Bauza, Bahassa, Achim, Popa dacă o să retrogradați. Chiar, cine o să fiți?

Eu cred în voi! De ce? Pentru că sunteți buni.

Dacă o să jucați fiecare meci ca și când ar fi ultimul din cariera voastră, dacă veți juca fiecare pentru celălalt și nu pentru sine, ca prin miracol veți deveni o echipă care va șoca întreaga lume microbistă.

Atunci mulți, unii cu lacrimi în ochi, o să exclame: Sunteți eroi!

Iar voi, fiecare în parte,  veți simți ceea ce sunteți cu adevărat, și anume fotbaliști căci, slavă Domnului, Dumnezeu v-a pus, fiecăruia în parte, talerul cu talent.

Mogoșanu, Enache, Popa, Guran, Negru, Lekiatas, Lacroix, Kvakic, Dragu, Mascarenhas, Buta, Achim, Albu, Ibrahim, Bauza, Chițu, Blidar, Zanfir, Pop, Baeten, Duta, Durmen, Duta, Sofianu, Abbey, Compagnucci, Duta, Ilie, Bahassa, Sidibe,  Padula, Blănuță, cum o să vă simțiți când toată suflarea fotbalistică o să vorbească despre miracol produs de voi?

Deci, fiți eroi!

Nu retrogradați din cauza unor stări emoționale alimentate de cei care nu vă merită. Obligați-i, prin rezultate, pe cei din conducere, să se roage de voi. Nu le dați prilejul ca, retrogradând, să vă arate cu degetul.

Sunteți prea deștepți pentru a fi proști și prea fotbaliști ca să retrogradați.