Sadicul Sadiku, mirosul de gaz și limba vestiarului

Peisaj straniu în subsolul clasamentului, cu o victorie de Twin Peaks a Botoșaniulu, 2-1 la Petrolul

În timp ce moldovenii horeau pe gazonul gloriei lui Mircea Dridea, portarul ceh Zima îl apostrofa pe un nemulțumit suporter găzar, care-și striga frustrarea de pe gard. ”Who are you?” îl întreba omul dintre buturi pe plătitorul de bilet. Ce dorea să afle? Numele și prenumele? CNP-ul?

Ciudate hidrocarburi…

Păi cine să fie? Unul căruia i s-a părut pesemne pare că și-a luat bilet la un film serios, dar pe ecran i s-a arătat o porcărie de zile mari. Cu ambii stoperi ai Botoșaniului marcând, Sadiku în minutul 87, la o fază la care ”lupii” păreau că ronțăie popcorn în sală. Cu Miron gol și pasă de gol, ceea ce probabil că nu i s-a mai întâmplat niciodată în îndelungata-i carieră. Cu o schimbare de-a dreptul de neînțeles, pe final, la 1-2 iese atacantul Gicu Grozav și intră apărătorul Garutti! Cu 4 (patru) fundași centrali ploieșteni în formula de final: Huja, Meijers, Papp și sus-amintitul brazilian, intrat să întărească… atacul. Cu Hanca executând (și ratând) un penalty în locul specialistului tradițional, Gicu Grozav! Ce distribuție! Ce libret! Ce iz de hidrocarburi ciudat mirositoare!

Aghiuță printre ”câini”

Și ce bine arăta peisajul pentru olteni până luni spre seară. Frumoasa victorie de sâmbătă! Apoi mândra defilare a lui Rednic în Dealul Copoului. În fine, Aghiuță băgându-și coada printre ”câinii” de la Dinamo, românii asmuțiți împotriva salariilor triple ale străinilor față de ale lor. Cu Kopic huiduit fățiș și plenar, după ce în urmă cu două-trei săptămâni părea să fie un fel de salvamar din Baywatch, scoțându-i pe ”câini” la mal după ce înghițiseră destulă apă!

Oameni obișnuiți și oameni disperați

Vor fi două runde crâncene, cu cinci echipe înșirate pe 5 puncte: Botoșani 24, Voluntari 23, Craiova 22, Iași 21, Dinamo 21. Cu un Botoșani-Voluntari în Sâmbăta Patimilor, înainte de Înviere, când una dintre echipe poate coborî sub olteni, firește, dacă ei bat la Arad. În rest cu alte nouă meciuri între niște oameni liniștiți și alții aflați sub spaima neantului. Care te face să te zbați, să găsești puteri nebănuite, disperarea scoate oamenii din starea lor normală.

De la aritmetică la absurd

E nevoie în aceste două runde de măcar patru puncte pentru liniștea finală. Ar putea să ajungă și trei, pentru că, iată, se mai sparg țevi de gaz și prin preajmă mai miroase a mercaptani sulfuroși. Plus că Sadiku se pare că încă n-a făcut meciul vieții, abia urmează. Aritmetica în esență nu e complicată, se bazează doar pe adunare și pe scădere, dar iată că pot interveni astfel de momente ca la Ploiești, când metoda reducerii la absurd pare cea mai indicată cale de rezolvare a problemei.

Limba universală a fotbalului

Ce e bine e că oltenii s-au trezit, că sunt iarăși o echipă, capabilă să adune puncte și victorii. Am văzut și discursul lui Mititelu junior de după meciul cu ”U” Cluj, în engleză. Nu contează idiomul, important e ca toată lumea să vorbească aceeași limbă. Fotbalul și succesul sunt niște lucruri pe înțelesul tuturor.