Începe marea bătălie pentru Craiova

S-au lansat candidații din Craiova. Voi fi scurt. Fără să vreau să influențez cumva oamenii care așteaptă să continue sau să schimbe ceva în administrația din oraș. Trec în revistă spectrul politic și nuanțez ușor anumite figuri pe care cu siguranță toată lumea le cunoaște.

AUR a mutat primul și l-a lansat pe Marian Vasile care a intrat în campanie cu toată energia acumulată în ultimii opt ani când a fost oprit de la candidatură de diferite interese și jocuri politice meschine. Știe administrație după peste un deceniu de mandate de consilier local și o să beneficieze de sprijinul masiv al lui George Simion care are la Craiova cea mai mare șansă de a câștiga lupta locală într-un oraș mare.

PSD a lansat spectaculos cu o maree de culoare care s-a revărsat de pe toate panourile disponibile prin oraș și din miile de share-uri pe care aparatul de partid le-a aruncat pe rețelele sociale la un semn nevăzut dat de conducătorii campaniei. Aceștia au decis ca Olguța Vasilescu să contracareze candidatul AUR printr-un afiș cu motive tradiționale din care iese în evidență „flacăra” violet purtată de primăriță în dreptul inimii.

USR a lansat un Plan Urbanistic de Detaliu. Momentan, progresiștii au lansat un candidat care deja pare ieșit din cursă. Emilia Neagu a început campania în mână cu lucrarea de doctorat a Olguței Vasilescu și pare a finaliza lupta electorală înainte să înceapă după ce a fost masacrată cu acuzații de fostul fotbalist Silvian Cristescu. Acuzațiile aruncate de un om din anturajul PSD nu ar trebui să afecteze publicul USR, dar dacă Neagu a făcut afaceri cu dubiosul Cristescu nu prea are cum să ceară votul publicului de dreapta în același timp în care cere niște etaje în plus de la primărie.

PNL, din postura de breloc al PSD, încă nu a mutat decisiv. O candidatură lansată de liberali pentru primărie i-ar duce în situația în care nu ar intra în consiliul local sau de a avea maxim doi consilieri. Dacă nu lansează nicio candidatură, ar primi cadou de la PSD câteva locuri pe listele comune. Locurile pe listă ar veni la pachet cu pierderea totală a publicului de dreapta. Nicolae Giugea continuă să se miște ca și când ar fi în campanie deși este conștient de mișcările alunecoase ale eternului Fane care este imprevizibil și dacă nu mai ajunge la butoane.

Cumva, Craiova este locul în care se va da în acest an bătălia dintre AUR și PSD. Aparent, Marian Vasile și Lia Olguța Vasilescu vor lupta pentru fotoliul de primar, iar restul candidaților, dacă vor fi, vor face decât jocuri pentru unul sau altul.

Olguța vine din poziția de favorit. Tramvaiele, spațiile verzi sau centrul vechi îi fac pe mulți să o voteze cu ambele mâini. Marian va alerga să adune în jurul lui pe toți cei care vor o schimbare de dragul schimbării sau pentru că administrația Vasilescu nu a rezolvat o serie de probleme.

Dacă Marian Vasile nu reușește să adune în jurul său toți nehotărâții care vor pe altcineva, Olguța câștigă „la pas” și la un scor mare pe care-l va putea invoca apoi atunci când social-democrații or să facă un Congres. Dacă niciun partid nu reușește să dea orașului alt candidat care, măcar de la distanță, să semene cu un adversar real pentru actualul primar, norii negrii se adună deasupra PSD, iar lupta pentru primăria Craiova o să fie una grea și cu victime colaterale

La cum stau lucrurile până acum, va fi o cursă în doi care se va da pe toate fronturile.