Guvernul oferă sprijin agricultorilor afectați de secetă și conflictul din Ucraina

Într-o mișcare pentru sectorul agricol, Guvernul României a adoptat pe 25 ianuarie 2024 o Ordonanță de Urgență care abordează provocările cu care se confruntă producătorii agricoli.

seceta culturi

Această ordonanță este un răspuns direct la dificultățile generate de seceta pedologică severă din 2023 și de impactul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Ordonanța stabilește măsuri de sprijin temporar pentru a ușura povara financiară a producătorilor agricoli și a celor din industria alimentară. Măsurile includ suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor acumulate și a ratelor scadente pentru împrumuturile contractate în scopuri agricole.

Această inițiativă guvernamentală își propune să vină în sprijinul acelor producători agricoli care au simțit impactul negativ al secetei sau repercusiunile conflictului militar, fie prin afectarea directă a veniturilor lor, fie printr-un impact indirect asupra activităților lor agricole.

Gama de beneficiari este largă, incluzând atât persoane fizice, cât și juridice, întreprinderi mici și mijlocii, cooperative agricole, grupuri și organizații de producători, precum și instituții de cercetare din domeniul agricol.

Prezenta OUG nu are impact asupra bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.