Legea de reformă a sistemului complet de asistență socială a fost promulgată

Președintele României a promulgat legea care promite să transforme fundamental modul în care sunt gestionate și finanțate serviciile sociale în țară.

vizual 16 04

Inițiativa legislativă, care provine de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a fost adoptată de Parlament, intră acum într-o nouă fază de implementare.

Legea a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât și în privința finanțării”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Printre cele mai notabile schimbări aduse de noua legislație se numără introducerea unui control mai strict asupra funcționării serviciilor sociale, cu interdicția funcționării provizorii a acestora fără o verificare în teren de către inspectorii sociali. În plus, va fi creat un registru național electronic de evidență a beneficiarilor și un registru electronic unic pentru serviciile sociale, oferind inspectorilor acces la informații în timp real.

O schimbare majoră se referă la modalitatea de finanțare a serviciilor, bazată pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, ceea ce va asigura o transparență sporită în utilizarea fondurilor publice.

Noua lege prevede, de asemenea, sancțiuni penale pentru încălcarea reglementărilor, cu amenzi care pot ajunge până la 100.000 de lei, în special în cazurile severe cum ar fi operarea fără licență sau obstrucționarea inspectorilor în timpul misiunilor de control.

Noua lege a presupus modificarea a șase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.