Expoziţia temporară „Copilăria în comunism”

Muzeul Olteniei din Craiova, str. Madona Dudu nr. 14, găzduieşte, în perioada 20 decembrie 2019 (când a fost vernisată) – martie 2020, Expoziţia temporară intitulată Copilăria în comunism”.

Afis Copilaria in comunism

După treizeci de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, specialiştii Secţiei de Istorie-Arheologie vin în întâmpinarea publicului cu o expoziţie dedicată copiilor și adulților, printr-o încercare de recuperare a memoriei vieții trăite în comunism.

Eram nişte puştani fericiţi, într-o lume mai puţin tehnologizată? Făceam mai multă şcoală, înainte de 1989? Ce reflexe ne-au rămas astăzi, oameni maturi fiind, din copilăria celor nici zece minute de desene animate, a recoltatului de fructe de pădure, a cozilor la gheare de pui şi portocale? Era bătaia ruptă din Rai, aşa cum ne spuneau părinţii, după ce, venind cu o notă mică la matematică, ne altoiau de nu ne vedeam? Ne hrăneam mai sănătos pentru că, la alimentară, nu găseai carne sau lapte?

De ce imaginile comunismului au cunoscut, în ultimii ani, o reinterpretare venită tocmai dinspre tinerii care nu au cunoscut regimul opresiv?

La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem prin demersul expoziţional pe care vi-l propunem, vizitatorii având posibilitatea să-și amintească (în cazul celor trecuți de 40 de ani), sau să vadă, pentru prima dată (în cazul celor mai tineri), ce a însemnat să fii copil într-o perioadă în care familia şi comunitatea erau supuse unui control politic și polițienesc excesiv?

Paradigmele comunismului s-au fundamentat, în general, pe supunere, autoritarism şi cenzură. Crescând şi fiind educaţi în acest spirit, copiilor li se limita foarte mult accesul la cunoaştere şi aveau posibilităţi reduse de explorare, din cauza îngrădirii accesului la informaţii. În prezent, însă, acest acces este aproape nelimitat, există foarte multe surse informaţionale, atât în cadrul familiei, cât şi în afara ei.

De la jocurile „Nu te supăra, frate!” şi „Dacii și romanii”, la revista „Cutezătorii”, de la datul cu săniuţa pe derdeluş, la odele închinate cuplului Ceaușescu, încercăm să (re)descoperim, împreună cu vizitatorii noştri, cum era viaţa unui copil împărțită între familie, școală, prieteni și Partid. Numai așa vom putea fi capabili să înțelegem ce am avut, ce am pierdut și ce am câștigat, în urmă cu 30 de ani.

Nu putem încheia fără a menţiona faptul că toate piesele expuse, cu această ocazie, au fost obținute de Muzeul Olteniei în urma unei campanii de donații derulate de-a lungul întregului an, la care au contribuit numeroși craioveni, și nu numai.

Ţinem să le mulțumim, și pe această cale, pentru generozitate și pentru faptul că au păstrat, ca amintiri, obiecte care, pentru mulţi, au fost considerate banale și, deci, bune de aruncat la gunoi.

Expoziţia este dedicată memoriei tuturor acelor copii care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989.