BCCO Craiova: Cel mai căutat drog în 2023

Anul trecut, poliţiştii BCCO Craiova au desfășurat, împreună cu procurorii DIICOT, 125 de acțiuni operative, reușindu-se destructurarea a 11 grupuri infracționale organizate. Cel mai căutat drog, în anul 2023, a fost cannabisul.

CANNABIS

Anul trecut, au fost efectuate peste 440 de percheziții domiciliare, față de 146 de persoane fiind dispusă măsura arestării preventive, iar față de alte 42 de persoane fiind dispuse alte măsuri preventive.

Potrivit bilanțului, au fost confiscate aproximativ 30 de kilograme de cannabis, 200 de plante de cannabis(culturi indoor și outdoor), peste 1.100.000 de comprimate de droguri de risc, 3.215 comprimate de droguri de mare risc și 8 kilograme de NSP (noi substanțe psihoactive din care pot fi confecționate peste 10.000 de doze).

Pe linie de contrabandă cu ţigări, în anul 2023, au fost confiscate 1.300.420 de ţigarete, echivalentul a 65.021 de pachete.

De asemenea, au fost întocmite 288 de dosare penale, 130 pe linie antidrog, 26 privind traficul de persoane, 64 pe linia combaterii criminalității informatice și 68 privind finanțarea terorismului și spălării banilor.

Fenomenul traficului şi consumului ilicit de droguri a continuat să fie una dintre problemele majore ale criminalităţii organizate pe raza de competenţă. Întrepătrunderea infracţiunilor de trafic şi consum de stupefiante şi substanțe cu efecte psihoactive cu alte categorii de infracţiuni, în special cele stradale a necesitat implicarea tuturor structurilor operative ale Poliţiei Române în contracararea acestui flagel.

Acţiunile specifice au urmărit, cu prioritate, monitorizarea fenomenului şi au avut ca obiectiv destructurarea reţelelor de profil prin identificarea şi arestarea membrilor, cooperarea internaţională pe cazuri transfrontaliere, capturarea unor cantităţi importante de droguri şi confiscarea sumelor de bani şi a bunurilor provenite din activităţile ilicite.

Cel mai căutat drog în anul 2023 a fost cannabisul, acesta provenind atât din culturi ilicite indoor sau outdoor, dar si din aducerea acestuia din afara țării.

Cu toate acestea, se observă o implicare în traficul de cocaină, atât a cetațenilor români, dar şi a cetățenilor străini, care transportă acest drog de mare risc şi caută o piață de desfacere în zona de competență a B.C.C.O. Craiova, dar şi o creştere a consumului şi implicit a traficului de droguri sintetice (amfetamina şi MDMA), în special în rândul tinerilor.