Asistență de la Washington: România obține suport pentru consolidare fiscală și expansiunea investițiilor în infrastructură

Recent, o serie de întâlniri cheie au avut loc la Washington D.C. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost în centrul discuțiilor cu diverse organizații financiare internaționale, incluzând Fondul Monetar Internațional (FMI) și Corporația Financiară Internațională (IFC), precum și cu agențiile de rating S&P și Moody's.

steagsuaroministerulmuncii240103

Modernizarea ANAF și combaterea evaziunii fiscale

Discuțiile cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) a FMI au avut ca punct central modernizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste măsuri sunt așteptate să îmbunătățească colectarea veniturilor fiscale cu 2,5% din PIB. Ministrul Boloș a subliniat „Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”.

Sprijinul IFC pentru investițiile private

Reprezentanții IFC au reiterat sprijinul continuu pentru investițiile private în România, explorând noi oportunități de finanțare și contribuind la reducerea decalajelor de infrastructură. IFC a exprimat, de asemenea, un interes puternic pentru susținerea proiectelor de parteneriat public-privat în domenii precum sănătatea, transportul și managementul deșeurilor.

Întâlniri cu conducerea FMI și agențiile de rating

Ultima zi a vizitei a inclus discuții strategice cu înalți reprezentanți ai FMI, precum și cu agențiile de rating, unde România a prezentat eforturile susținute pentru menținerea stabilității macroeconomice. Privită de peste ocean, în ciuda riscurilor la porțile NATO, România continuă să reprezinte un factor regional de echilibru.

Le-am povestit despre investițiile în valoare cumulată de peste 8% din PIB până în 2026, pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunătățind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții străine directe”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Din delegația Ministerului Finanțelor au făcut parte secretarii de stat, doamna Carmen Moraru și domnul Alin Andrieș, domnul Petronel Munteanu, secretar general adjunct și echipa tehnică din cadrul Direcției Generale Relații Financiare Internaționale.

Ministrul Finanțelor a declarat că România are nevoie de sprijinul partenerilor internaționali pentru ca toate oportunitățile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro) să fie valorificate.

Mizăm pe această creștere economică ca fiind unul din pilonii noștri de bază pentru o dezvoltare sustenabilă. De asemenea, avem în vedere consolidarea fiscală care să conducă la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. România este angajată pe drumul acesta ireversibil al modernizării și al implementării proiectelor de investiții și de asemenea, este angajată în a realiza reforme care să conducă la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care România le are”, a concluzionat ministrul Marcel Boloș.