Uniunea Europeană ia măsuri împotriva risipei și interzice distrugerea hainelor nevândute

Uniunea Europeană (UE) a făcut pași importanți pentru a reduce risipa și pentru a promova produsele sustenabile, într-un acord istoric încheiat între Parlamentul European și statele membre, transmite AFP.

hainewikimedia231206

Una dintre măsurile cheie este interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute. Acest acord face parte din eforturile generale ale UE de a promova economia circulară și de a contribui la Pactul verde european.

În esență, se dorește ca produsele să fie concepute pentru a dura mai mult și pentru a fi mai ușor de reparat și reciclat. Astfel, se renunță la modelul „atrage, fabrică, aruncă”, care are un impact negativ asupra mediului, sănătății și economiei.

Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile (ESPR) propus de Comisia Europeană în martie 2022 a fost acum aprobat. Acest regulament cuprinde măsuri menite să oprească distrugerea produselor nevândute, fiind aplicabil în special textilelor și încălțămintei. Companiile vor fi obligate să prevină această practică, iar regulamentul introduce o interdicție directă asupra distrugerii acestor produse, cu excepții pentru întreprinderile mici și o perioadă de tranziție pentru cele mijlocii.

Pentru a face companiile mai responsabile, regulamentul impune firmelor mari să dezvăluie anual câte produse nevândute elimină și motivele. Se speră că această măsură va descuraja practica risipitoare și va încuraja producția și consumul responsabil

În ciuda salutului din partea patronatului european pentru acord, există preocupări cu privire la noile constrângeri administrative. Cu toate acestea, se subliniază potențialul Regulamentului privind dezvoltarea ecologică de a crea o piață solidă pentru produsele circulare și de a accelera tranziția către sustenabilitate.