Pictor, grafician, restaurator de biserici și monumente istorice, craioveanul Dan Neamu, un artist complex, este prezent la Paris în perioada 24-26 mai, la una dintre cele mai prestigioase expoziții internaționale.
Prezența artistului este de fapt o confirmare a incontestabilei sale valori în curentul Surealism New, fondat de artistul plastic Santiago Ribeiro. Din 2010, acesta face ca grupul să devină cea mai puternică manifestare surealistă din lume.
La manifestare participă peste 145 de galerii (nu artiști individuali) și mai mult de 450 de pictori. Între aceste galerii, Santiago a facut loc grupului nostru cu 23 de participanți din peste 180 ai Surrealismului New - de la Coimbra (Jay Garfinkle - SUA, Santiago Ribeiro - Portugalia, Isabel Meirelles - Portugalia, Aquilino Ferreira - Portugalia, Shala Rosa- SUA, Dan Neamu - România, Efrat Cybulkiewicz - Venezuela / Colombia / Israel, Gabriele Esau - Germania, Roch Fautch - SUA, Jay Paul Vonkoffler - SUA, Mario Devcic – Croația, Octavian Florescu - România / Canada, Daniel Cristian Chiriac - Romania, Domen Lo - Slovenia, Cătălin Precup - România, Maarten Vetart Vet - Olanda, Chuang Chih Hui - Taiwan China, Genesis Cabrera - SUA, Ofelia Hutul - Romania, Vu Huyen Thuong - Vietnam, Yulia Foxytoxin - Belarus și Henrietta Paulina Kozica - Suedia.), cinci dintre aceștia sunt artiști români, dintre care doi sunt craioveni: Dan Neamu și Octavian Florescu.
Născut la 1 octombrie 1949, la Bălăcița, absolvent al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Craiova și al Școlii de Pictură Bizantină din cadrul Patriarhiei Române, Dan Neamu participă la zeci și zeci de expoziții de pictură și grafică.
In perioada 1993-2009, împreună cu o echipă de pictori și restauratori, restaurează mai multe clădiri de patrimoniu din Craiova, printre care menționăm Casa Săvescu (1993), Casa Romanescu (1994-2001), Restaurantul Minerva (2002-2005).
Pare însă că împlinirea, adevărata vocație, și-o găsește între sfinți, refăcându-le chipurile. Restaurarea bisericilor și a icoanelor îi oferă satisfacții maxime. Artist polivalent, care ar fi putut să exceleze în mai multe ramuri ale artei plastice, acesta decide să își dedice cariera picturii și restaurării bisericilor și monumentelor istorice de artă.
A lucrat la peste 44 de biserici și monumente, printre care Mânăstirea Jitianu, 1987-1988, pictorul fiind anonim; Biserica Sf. Gheorghe Nou, Craiova (1991-1992) – pictura realizată între anii 1920-1935 de Eustațiu Stoenescu; Biserica Sf. Apostoli Craiova (1992-1994) - pictură realizată în 1735 de Ghe. Popa Zugravu; Mânăstire de lemn, Desești (1996-1998), pictură realizată în jurul anului 1720 de un pictor anonim. În 2004 restaurează Biserica Mântuleasa, Craiova, pictură realizată în 1870 de Costache Petrescu. În 2005-2008 își lasă amprenta în Catedrala Sf. Dumitru din Craiova, unde pictura, realizată în anii 1910 de un colectiv de pictori condus de Andre Lecomte de Nouy, se degradase într-o proporție alarmantă.
Despre artistul și omul Dan Neamu s-ar putea scrie mult și tot nu ai termina pentru că orice întâlnire cu el este un privilegiu.