La Muzeul Olteniei din Craiova se află expusă o sabie atribuită lui Iancu Jianu

Sabia are, pe lamă, semnătura haiducului şi  este o sabie orientală, cu teacă de tip Kilij.

sabia

Piesa are lama din oțel de Damasc, curbă, cu un tăiș, contratăiș, muchie netăioasă, lățită spre vârf și gardă.                                 

Piesa provine din fondul vechi al Muzeului Olteniei și este datată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Alte date de proveniență nu se cunosc, pentru că arhiva muzeului a avut de suferit în perioada celui De-al Doilea Război Mondial, când colecțiile au fost evacuate din fața pericolului sovietic.

O altă sabie atribuită lui Iancu Jianu se păstrează în colecția Muzeului Național de Istorie a României.

Iancu Jianu a avut mai multe funcții dregătorești, de-a lungul vieții sale. El l-a ajutat pe Tudor Vladimirescu să treacă Oltul, cu pandurii și să se ducă la București, în 1821.

În oraşul Caracal, din judeţul Olt, funcționează Casa Memorială „Iancu Jianu“ - singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea haiducului, singurul de origine nobilă din Oltenia.

Există un obicei care se practică în comuna Brastavăţ, cu denumirea de „Ceata”, sau „Banda lui Iancu Jianu“, de fapt, o scenetă populară de15-20 de minute, ale cărei rădăcini se pierd, în timp.

Localnicii povestesc cum Iancu Jianu a trecut, cu ceata lui, prin apropierea comunei.

În cinstea acestuia, oamenii au creat acest obicei, drept mulțumire pentru ajutorul dat de Jianu și ceata sa. Colindătorii au costume specifice, umblă călare şi colindă pe la casele celor mai înstăriţi. Caii sunt împodobiţi cu salbe şi clopoţei, cu cârpe multicolore, iar cântecul este unul de haiducie.

În total, sunt 11 colindători - Iancu Jianu, cei doi haiduci ai lui, Anul Nou, Anul Vechi, Moşu’, Vânătorul, Maiorul, Doctorul, Ciobanul şi Iubita lui Iancu Jianu.

Ceata colindă timp de trei zile.