În cadrul Stagiunii 74, vineri, 20 noiembrie 2020, ora 19.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova ca susţine un Concert de oboi.
Dirijor – Dumitru Cârciumaru. Solistă – Cristina Ordean, oboi.
În program:
Johann Sebastian Bach: Suita nr. 3 în Re major pentru orchestră, BWV 1068
Alessandro Marcello: Concertul în Re minor pentru oboi și orchestră
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 25 în Sol minor, K. 183
Filarmonica „Oltenia” Craiova invită melomanii vineri, 20 noiembrie, ora 19.00, să asculte Concertul în Do minor pentru oboi de ALESSANDRO MARCELLO, una dintre cele mai fascinante lucrări din repertoriul pentru oboi din toate timpurile. Partitura solistică va fi interpretată de Cristina Ordean, oboi solo a Orchestrei Simfonice București, care a participat la numeroase turnee, în China, Germania, America de Sud, Belgia.
Sub bagheta dirijorului Dumitru Cârciumaru, deseori invitat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Rusia şi Ucraina, Orchestra Simfonică a filarmonicii oltene va cânta încă două compoziţii: Suita a III-a de BACH - din care face parte celebra Aria - şi Simfonia numărul 25 în sol minor, K. 183 compusă de Wolfgang Amadeus MOZART, cunoscută ca muzica de deschidere a filmului „Amadeus” de Miloš Forman.
Concertul va fi transmis online pe canalul YouTube al Filarmonicii „Oltenia” vineri, începând cu ora 19:00 şi va putea fi vizionat accesând link-ul:
http://bit.do/canalyoutubefilarmonicaoltenia.
DUMITRU CÂRCIUMARU a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializările Dirijat simfonic și Canto academic, la clasa reputatului profesor Mihail Secikin. A devenit dirijor al Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici” în 2010, la doar 24 ani, iar în 2011 dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Deseori invitat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Rusia, Ucraina și România, amplul său repertoriu cuprinde spectacole de operă și balet, programe simfonice și vocal-simfonice clasice și contemporane. Dirijor al Operei Române Craiova (din 2018), Dumitru Cârciumaru a fost apreciat de public pentru conducerea muzicală a mai multor reprezentații, printre care „Unirea cea Mare”, spectacolul-eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.
CRISTINA ORDEAN a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București (2014), sub îndrumarea prof. univ. dr. Florenel Ionoaia. A urmat și cursuri de măiestrie, cu Richard Sympson, solo oboi BBC London Symphony (2012). A beneficiat de două burse, la European Youth Orchestra și bursa de excelență U.N.I.M.I.R. (2013). În prezent este oboi solo în cadrul Orchestrei Simfonice București. A efectuat turnee în China, Germania, America de Sud, Belgia. Din 2016, este profesor asociat în cadrul Universității Transilvania din Brașov.
Considerată una dintre cele mai melodioase pagini scrise vreodată, Aria din Suita a III-a în Re major, BWV 1068 a devenit mai populară chiar decât celebra Toccata şi Fuga în Re minor, BWV 565 pentru orgă, de-a lungul timpului conţinutul ei melodic fiind preluat şi adaptat în numeroase variaţiuni şi transcripţii. Aria reprezintă un autentic “cântec baroc fără cuvinte” şi, datorită ei, cea de-a treia suită pentru orchestră scrisă de Bach se bucură de admiraţia unanimă a melomanilor din întreaga lume.
Concertul în Do minor pentru oboi, orchestră de coarde şi basso continuo de Alessandro Marcello este una dintre cele mai fascinante lucrări din repertoriul pentru oboi din toate timpurile. Deosebita frumuseţe a acestui concert l-a impresionat pe J. S. Bach, care l-a transcris în versiunea pentru clavecin solo, incluzându-l, totodată, în colecţia grupată sub titlul XVI Concerti nach A. Vivaldi, BWV 974.
Simfonia numărul 25 în sol minor, K. 183 a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart la vârsta de 17 ani, în octombrie 1773, la scurt timp după succesul operei Lucio Silla. Se presupune că a fost terminată la Salzburg, la data de 5 octombrie, la doar două zile după terminarea Simfoniei numărul 24, deși acest lucru rămâne incert. Prima parte a acestei simfonii este cunoscută ca fiind muzica de deschidere a filmului „Amadeus” de Miloš Forman.