Zilele „Elena Farago” Ediția 43 (online)

În perioada  24–27 martie 2020, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează cea de-a 43-a ediție a Zilelor „Elena Farago”.

Afis Elena Farago

Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare, în aceste zile, atât printr-o expoziție online, de carte, prin înregistrări diverse, trimise de elevi și încărcate pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, cât și prin difuzarea online, prin intermediul aceluiași canal de comunicare, a următoarelor filme documentare, realizate de bibliotecari:

  • Personalități craiovene: Elena Farago (1878 – 1954);
  • Elena Farago, prietena copiilor.

Totodată, vineri, 27 martie 2020, se va desfășura concursul de recitare și ilustrare „Elena Farago” – Prietena copiilor”, ediția a XVI-a. Activitatea este organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, sub coordonarea profesoarei Elena Gavrilă. Participanții, elevi în clasele a II-a, la instituția de învățământ anterior menționată, sunt coordonați de profesorii: Diana Asproiu, Rebeca Mitru, Alexandru Roșculescu și Carina Ispas.

După depășirea situației de criză, pe care o traversăm, toți participanții sunt așteptați la bibliotecă pentru ridicarea premiilor.

Tot vineri, 27 martie 2020, la ora 11.00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” va fi difuzat un scurt material de promovare a Casei Memoriale Elena Farago.

Elena Farago este unul dintre cei mai iubiți autori de texte pentru copii, din Istoria Literaturii Române. Mă întreb dacă este cineva care nu a recitat, măcar o dată în viață, „Gândăcelul” sau „Cățelușul Șchiop”? Anul acesta, manifestarea noastră de tradiție, „Zilele Elena Farago”, se va desfășura într-un mod atipic pentru o astfel de activitate. Absolut toate evenimentele se vor desfășura online: vizionări de documentare, expoziții de carte, sau recitări și lecturi în mediul virtual. Vineri, pentru a marca ziua de naștere a poetei, vă vom invita la un tur virtual al Casei Memoriale, ce portă numele Elenei Farago.  Acesta va fi transmis în direct, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. În cadrul transmisiunii live, colegele noastre, Letiția Toma și Alina Pencea, vor prezenta amănunte mai puțin cunoscute despre viața și activitatea Elenei Farago”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Elena Farago a fost poetă, scriitoare, traducătoare, Cetățean de onoare al municipiului Craiova, precum și director al Fundației „Aman”, vreme de peste trei decenii.