Ateliere interactive pentru confecţionat mărţişoare la Casa Băniei

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova – Casa Băniei, organizează ateliere interactive pentru confecționat mărțișoare, miercuri și joi, 26 și 27 februarie 2020, orele 1000 – 1200, la Casa Băniei.

Foto Casa Baniei 

Cu acest prilej specialiștii etnologi, dr. Roxana Deca și Anișoara Bălan, vor introduce copiii de la grădinițele Phoenix și Floarea Soarelui, din Craiova, în tainele cunoașterii tehnicii de lucru și confecționării unor mărțișoare tradiționale.

Copiii vor primi informații despre semnificația mărțișorului, în tradiția poporului român, vor afla ce alte popoare folosesc acest artefact, ca simbol al începutului de an agrar și al primăverii.

Ca urmare a faptului că Mărțișorul este un element recunoscut în ierarhia patrimoniului universal UNESCO, acesta capătă valențe nu doar care trimit la spiritualitatea tradițională a poporului român, ci și istorice și documentare.

De coordonarea acestor ateliere se vor ocupa muzeografii Roxana Deca și Anișoara Bălan, proiectul fiind unul de cuprindere temporală semnificativă, având o vechime de peste un deceniu, la Casa Băniei.

În acest an, formatul cu care era obişnuit publicul craiovean se modifică, drept urmare a necesității monitorizării acestui artefact al patrimoniului imaterial al UNESCO de către instituțiile culturale acreditate, inclusiv muzee, motiv pentru care s-a considerat mult mai importantă teoretizarea, la nivelul copiilor, și informarea acestora cu privire la noțiunile de bază ce caracterizează mărțișorul.

În speranța unui impact cât mai puternic asupra publicului de toate vârstele din Craiova, la Casa Băniei este aşteptat un număr cât mai mare de vizitatori, care vor să cunoască tradițiile și obiceiurile care ne reprezintă, ca români, dar ale căror semnificații se modifică, sau se pierd, odată cu trecerea timpului.