Volumul „Mansarda Europa. 4 jurnale din Apus”, lansat de Nicolae Coande la Teatrul Național Craiova

Scriitorul craiovean Nicolae Coande va lansa, vineri 29 noiembrie, de la ora 17,oo, nou sa carte  (Ed. Paralela 45, 2019), la sala Ia te uită!. a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Autorul spune că este o carte de jurnale, note de călătorie și însemnări personale din perioada în care a fost scriitor în rezidență în Germania (Fundația Heinrich Böll, respectiv Schöppingen – Westfalia), Austria (MuseumQuartier, Viena) și Elveția (Fundația Heinrich Maria Ledig-Rowohlt, Chateau de Lavigny).

mansarda Europa Nicolae Coande

Despre experiențele sale în spațiul multiculturalismului, scriitorul mărturisește: „Am reunit în „Mansarda Europa” jurnalele ţinute la rezidenţele literare din Occident la care am fost invitat începând cu anul 2003. Cu puțin noroc am ieşit din când în când „afară”, nu pentru shopping şi nici pentru a căuta un loc de muncă mai bun – nu am vocație de expat.

Am fost primit în Apus ca scriitor iar asta mi-a oferit o anume consolare faţă de lipsa de respect sau indiferenţa veselă (de Cimitir Săpânța) de care „se bucură” scriitorii români în propria-le ţară. „Căpcăunul filantropic”, despre care vorbea Octavio Paz, este acel stat festivist care vrea să fie preamărit, în vreme ce îți aruncă un mărunțiș acolo. Mai bine, lipsă.”