Lansare de cărţi cu scriitori din diaspora

În data de 22 septembrie 2019, începând cu ora 11.30, Muzeul de Artă din Craiova a găzduit, în Sala Oglinzilor, lansarea a trei cărţi, autorii fiind doi români din diapora, ambii la ora debutului literar.

lansare carte muzeu

RODICA BALCAN, emigrată în Anglia, şi IANCU SAMSON, de etnie ţigănească, emigrat în Franţa.

Despre cartea sa, Rodica Balcan a spus că romanul ...este autobiografic, personajul principal – Eliza, fiind chiar eu: Întotdeanua, mi-am dorit să muncesc cinstit şi să trăiesc civilizat în ţara mea, dar condiţiile nu mi-au permis. Am emigrat, dar, oriunde m-am dus, m-am simţit ca un copac smuls din rădăcini, iar eu îmi iubesc mult rădăcinile româneşti. Mi-am descoperit puterea de a trece peste încercările vieţii tocmai trăind acele încercări... Mereu am avut în minte ideea că sunt fragilă şi timidă, dar, în urma încercărilor vieţii prin care am trecut, mi-am descoperit puterea de a merge mai departe, pe care nu credeam că o am. Ajunsesem, la un moment dat, într-un punct în care nu mai ştiam cine sunt şi voiam să mă regăsesc, mă săturasem să sufăr, mă săturasem de relaţii toxice şi căutam o dimensiune spirituală.

Iancu Samson este unul dintre membrii primului Comitet de Salvare Naţională creat la Craiova, în data de 22 decembrie 1989, din care spune că a fost exclus, până la urmă, din cauza faptului că era ţigan. Este etnia pe care şi-o asumă şi pe care şi-o recunoaşte deschis, fiind de părere că termenul de rromi, care li s-a dat ţiganilor, nu a făcut decât rău, pentru că asemănarea cuvintelor rrom şi român a făcut ca foarte mulţi din Europa de Vest să-i considere, pe români, ca fiind ţigani, şi nu e corect... Tocmai de aceea – spune Iancu Samson – fac un apel la politicieni şi la autorităţile lingvistice din România să retragă acest termen de rrom, pentru că noi, de fapt, din toate timpurile, ne numim ţigani...

Evenimentul a fost susţinut muzical de interpreţii Cristina Cioacă (la vioară), acompaniatăde Robert Samson (la pian) şi a fost apreciat de un numeros public.