Nicolae Romanescu, primarul de legendă al Craiovei, omagiat de liberali

Liberalii au cinstit memoria lui Nicolae Romanescu, cel care a fost primarul vizionar al Craiovei. Generația sa a realizat importante lucrări edilitare de care craiovenii beneficiază și astăzi.

 

Sâmbătă, PNL Dolj a organizat o evocare la Casa Romanescu și o depunere de coroane și flori la Domul Belvedere și la bustul lui Nicolae Romanescu, în parcul din Craiova care îi poartă numele.

evocare Nicolae Romanescu PNL 2019 parc

Evenimentul a fost susținut de către Comisia de Cultură, Culte și Minorități și de Comisia de Educație, Cercetare, Educație și Sport din PNL Dolj, în cadrul proiectului Primarii liberali ai Craiovei. Scriitorul Mihai Firică, moderatorul și inițiatorul evenimentului, a afirmat:,,Actualii liberali suntem acasă la un liberal care a iubit Craiova și a știut că viitorul aparține oamenilor curajoși, punând bazele unei administrații moderne. Fundamentul Craiovei este unul liberal!,,

NICOLAE P. ROMANESCU (18 febr. 1853 (1854) - 31 aug. 1931)

Fiul lui Petrache Romanescu. Face clasele primare la Craiova, apoi Liceul Louis le Grand, continuat la Aix-enProvence; studii de sociologie, literatură şi drept la Paris şi Liège. În 1875 s-a întors în Craiova, unde a început activități economice în agricultură și s-a implicat în politica liberală. A fost consilier comunal al oraşului Craiova (1883), deputat al Colegiului III Dolj (1884-1921), senator. Din 1922 a devenit senator de drept şi vicepreşedinte al Senatului. A contribuit la adoptarea unui nou tarif vamal şi la reorganizarea şcolilor primare. Primar al Craiovei în 1898, 1901-1905, 1914-1916, 1929; a contribuit la modernizarea oraşului prin lucrări edilitar-gospodăreşti.

parc Domul Belvedere Nicolae Romanescu PNL 31.08.2019

În 1885 a întemeiat o Şcoală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. A ctitorit parcul din Craiova, proiectat de arhitectul peisagist francez E. Redont. Proiectul a primit Medalia de Aur la Expoziţia Mondială de la Paris din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903, în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a primului ministru Dimitrie Sturza, a prefectului de Dolj, Iulian C. Vrăbiescu şi a mii de craioveni.

Din lucrările edilitare făcute în vremea sa, ca primar, amintim: aducerea apei potabile, iluminatul public, pavarea străzilor, amenajarea pieţii centrale şi extinderea abatorului.

A fost director politic şi proprietar al ziarelor Opiniunea şi Acţiunea liberală (1887-1893). A fost membru al Oficiului Internaţional pentru protecţia legală a muncitorilor din Basel. A donat Fundaţiei Alexandru şi Aristia Aman, cu un an înaintea morţii, impresionanta sa bibliotecă şi colecţia sa de artă. A donat cărţi şi Bibliotecii Baroului Dolj. Colecţia sa de artă a cuprins tablouri din şcoala italiană şi olandeză, secolele XVI-XVII; tablouri ale unor pictori români; piese de artă decorativă străină: mobilier, poţelanuri, tapiserii, panouri şi frescă de la biserica din Creţeşti-Dolj. Bibliofil, a colecţionat cărţi valoroase din secolele XVI-XVIII, de la editori vestiţi (Elzevir, Aldus Manutius, Estienne, Didot); cărţi româneşti vechi; două ediţii de lux, în tiraj limitat, bibliofile; cu însemnări; cu ex-librisurile româneşti şi străine.

evocare Nicolae Romanescu PNL 2019 parc 1

Nicolae Romanescu s-a stins din viață în 31 august 1931 și a fost înmormântat în cimitirul Ungureni din Craiova. În 1978, cu acordul familiei, osemintele au fost așezate în Domul Belvedere de pe înălțimea Carmen Sylva din parcul Nicolae Romanescu. Cu puțin timp înainte de deces, și-a exprimat dorința de a fi înmormântat vertical, „în picioare“, pentru a putea să privească orașul său iubit. Și-a mai exprimat dorința ca trupul să fie dus cu un car de boi, însoțit de tineri în costume populare, care să-i așeze flori violet.

Nicolae Romanescu: „Am iubit Craiova ca pe o mamă, și aș putea zice ca pe o iubită, ca pe o promisă, pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca, în unire și armonie, să muncim pentru binele orașului nostru“.