Florentin Smarandache – un savant român în SUA (IV)

Polimat, profesor de matematică, University of New Mexico, 705 Gurley Ave., Gallup, New Mexico 87301, SUA. Savant, scriitor și artist. Scrie în patru limbi: engleză, română, franceză și spaniolă.

florentin smarandache 02

A făcut cercetări post-doctorale la Okayama University of Science (Japonia) (2013-2014); la Universitatea de Tehnologie din Guangdong (Guangzhou, China), 19 mai - 14 august 2012; la ENSIETA (Școala Națională Superioară de Ingineri și Studiul Armamentului), Brest, Franța, 15 mai - 22 iulie 2010; și timp de două luni, iunie-iulie 2009, la Laboratorul de Cercetări al Forțelor Aeriene din Roma, NY, SUA (sub Institutul de Tehnologie al Universității de Stat din New York).

Absolvent al Departamentului de Matematică și Informatică al Universității din Craiova, în 1979, primul absolvent al clasei sale, a obținut un doctorat în matematică de la Universitatea de Stat Moldova, la Kishinev, în 1997, și a continuat studiile post-doctorale la diverse universități americane: University of Texas, la Austin, University of Phoenix, Arizona State University, New Mexico State University, la Las Cruces, Los Alamos National Laboratory etc.

În SUA, a lucrat ca inginer software pentru Honeywell (1990-1995), profesor adjunct pentru Colegiul Comunitar Pima (1995-1997), în 1997, profesor asistent la Universitatea din New Mexico, campusul Gallup, promovat profesor asociat de matematică, în 2003, și profesor deplin, în 2008. Între 2007-2009, a fost președinte al departamentului de matematică şi ştiințe.

În matematică, a introdus gradul de negație a unei axiome, sau teoreme, în geometrie (vezi geometriile Smarandache, care pot fi parțial euclidiene și parțial non-euclidiene, 1969, http://fs.unm.edu/Geometries.htm), multi-structura (vezi Smarandachen-structuri, unde o structură slabă conține o insulă cu o structură mai puternică, http://fs.unm.edu/Algebra.htm) şi multi-spațiu (o combinație de spații eterogene) [http: //fs.unm .edu / Multispace.htm].

În filozofie, a introdus, în 1995 „neutrosofia”, ca generalizare a dialecticii lui Hegel, care este la baza cercetărilor sale în matematică și economie, cum ar fi „logica neutrosofică”, „setul neutrosofic”, „probabilitatea neutrosofică”, „statisticile neutrosofice”.

Neutrosofia este o nouă ramură a filozofiei, care studiază originea, natura și sfera neutralităților, precum şi interacțiunile acestora cu diferite spectre ideale. Această teorie consideră fiecare noțiune, sau idee <A>, împreună cu opusul, sau negația ei <Anti-A> și spectrul "neutralităților"-A> (adică noțiuni sau idei situate între cele două extreme, care nu susțin nici <A> nici <Anti-A>). Ideile <Neut - A> și <Anti-A> sunt denumite, împreună, <Non-A>. Conform acestei teorii, fiecare idee <A> tinde să fie neutralizată și echilibrată de ideile <Anti-A> și <Non-A> - ca stare de echilibru. În consecință, Smarandache a generalizat teza de triadă-antiteză-sinteză la tetrad-teză-antiteză-neutroteză-neutrosinteză [http://fs.unm.edu/neutrosophy.htm]

El a extins teoria că - lea e Drept terţului inclus [<A>, <Nona>, și o a treia valoare <T> , care rezolvă contradicția lor la un alt nivel de realitate], iar Legea include multiple Orientul Mijlociu [<A>, <Antia>, și <neutA>, unde <neutA> este împărțit într-o multitudine de neutralități între <A> și <antiA>, cum ar fi <neut 1 A>, <neut 2 A>, etc.]. Valoarea <neutA> (adică neutralitatea, sau indeterminarea legată de <A>) cuprinde, de fapt, valoarea medie inclusă. De asemenea, Smarandache a extins Principiul opoziției dinamice [opoziție între <A> și < Principiul opoziției neutrosofice dinamice [care înseamnă opoziții între <A>, <antiA> și <neutA>]; [ http://fs.unm.edu/LawIncludedMultiple-Middle.pdf ].

În psihologie, el a introdus (http://fs.unm.edu/NeutropsychicPersonality-ed3.pdf): Personalitate neutru-psihică - ce este un sistem psihologic dinamic deschis neutrosofic de tendințe de a simți, gândi și acționa, specific fiecărui individ.

 

Neutrosofic rafinat Memorie: care restructurat divizarea memoriei în conştiinţă, aconsciousness (pe care îl introducem ca un amestec de conștiință și inconștiență) și inconștiență, unde Conștientul a fost subdivizat în preconștient, subconștient, semiconscient = semiunconștient, subconștient și preconștient. Toate amintirile au grade de conștient (c), aconștient (a) și inconștient (u).

 

Diagrama rafinată Neutrosofică antiTrait - Trait , că fiecare individ are un grad de antiTrait și un grad de Trăsătură, în raport cu fiecare pereche de personalitate antiTrait-Trait, şi temperamentul Neutrosofic .

Contribuție în sociologie [http://fs.unm.edu/sociology.htm]

Invitat la prelegeri: la Universitatea Berkeley (2003), NASA Langley Research Center - SUA (2004), NATO Advance Study Institute - Bulgaria (2005), Universitatea Jadavpur - India (2004), Institutul de Biofizică Teoretică și Experimentală - Rusia (2005) , Bloomsburg University - Statele Unite ale Americii (1995), Universitatea Sekolah Tinggi Informatika & Komputer Indonezia-Malang și Universitatea Kristen Satya Wacana Salatiga - Indonesia (2006), Minufiya University (Shebin Elkom ) -Egypt (2007), Institutul de Tehnologie al Forțelor Aeriene Wright - Patterson AFB din Dayton [Ohio, SUA] (2009), Universitatea din Craiova - Facultatea de Mecanica - [România] (2009), Laboratorul de Cercetări al Forțelor Aeriene și Institutul Griffiss [Roma, NY, SUA] (2009), COGIS 2009 (Paris, Franța), ENSIETA (Brest, Franta) - 2010, Academia Română - Institutul de Mecanică Solidă și Comisia de Acustică (București - 2011), Universitatea de Tehnologie din Guangdong (Guangzhou , China) - 2012, Universitatea de Științe Okayama (Japonia) - 2013, Universitatea Osaka (Japonia) - 2014, Universidad Nacional de Quilmes (Argentina) - 2014, Universitatea Complutense de Madrid (Spania) - 2014, Universitatea Transilvania Brașov - 2015; Universitatea Națională din Vietnam, Universitatea Tehnică Le Quy Don (Hanoi) și Universitatea Hanoi, de asemenea, Universitatea de Tehnologie din orașul Ho Chi Minh (HUTECH) și Universitatea Nguyen Tat Thanh (Orașul Ho Chi Minh) - 2016, Universitatea de Guayaquil (Ecuador) - 2016 etc.

Prezentări de lucrări la multe Conferințe internaționale: Sensor sau Information Fusion {Australia - 2003, Suedia - 2004, SUA (Philadelphia - 2005, Seattle - 2009, Chicago - 2011, Washington DC - 2015), Spania (Barcelona - 2005, Salamanca - 2014), Italia - 2006, Belgia - 2007, Canada - 2007, Germania (Köln - 2008, Heidelberg - 2016), Scoția - 2010, Singapore - 2012, Turcia - 2013}.

Prezentări de lucrări: la IEEE GrComp International Conferences (Georgia State University din Atlanta - 2006, Kaohsiung National University din Taiwan - 2011), International Conference on Advanced Mechatronic Systems (Tokyo University of Agriculture and Technology, Japan) - 2012, IEEE World Congress on Computational Intelligence (Vancouver, Canada, 2016), Universitatea Federală de Agricultură - Abeokuta și Universitatea din Ibadan și Universitatea din Lagos (Nigeria, 2017), Institutul de Tehnologia Informației COMSATS (Abbottabad, Pakistan; 2017), Universitatea Națională Jeju (S. Coreea, 2018), Universitatea Abrieda Para Adultos (Santiago de los Caballeros, Republica Dominicană, 2018), Universitatea King Abdulaziz (Jeddad, Arabia Saudită, 2018), Universidad de los Andes și Universidad Nacional de Columbia (Bogota, Columbia, 2019), Universidad Industrial de Santander (Bucaramanga, Columbia, 2019).

A participat la antrenamentul din Rabat al echipei studenților marocani pentru Olimpiada Internațională de Matematică din 1983 (Paris, Franța).

Laureat al Premiului Academiei Române „Traian Vuia”, în 2011, pentru Științe Tehnice (cel mai înalt din țară); Doctor Honoris Causa al Academiei Daco-Române din Bucureşti - 2011 și Doctor Honoris Causa al Universității Jiaotong, din Beijing (una dintre cele mai înalte universități tehnice din China), în 2011.

Premiul New Mexico 2012 - Arizona Book & 2011 New Mexico Book Award, la categoria Science & Math (pentru Structuri algebrice, împreună cu Dr. WB Vasantha Kandasamy), la data de 18 noiembrie 2011, la Albuquerque; Medalia de Aur, de la Academia de Știință Telesio – Galilei, din Anglia, în 2010; la Universitatea din Pecs - Ungaria (pentru Ipoteza Smarandache în fizică și pentru logica Neutrosofică) și Serviciul profesional de excepție și bursa de la Universitatea din New Mexico - Gallup (2009, 2005, 2001).

 

Este autorul, coautorul, editorul şi co-editorul a 180 de cărți, publicate de aproximativ patruzeci de edituri (universitare, științifice și literare, cum sunt Springer Verlag (în tipar), Universitatea Kishinev Press, Pima College Press, ZayuPress , Haiku, etc.) în zece țări și în multe limbi și 650 de articole și note științifice, colaborând, în acelaşi timp, la peste 100 de reviste științifice literare, din întreaga lume.

A publicat mai multe articole în reviste internaționale, cum ar fi: Neural Computing și aplicații (Springer), Serviciul de Informații Aplicată (Springer), seturile fuzzy și sisteme (Elsevier), Aplicată Soft Computing, Journal of Medical Systems, Intern ațional Journal of Incertitudine, neclarități și Sisteme bazate pe cunoștințe (științific mondial), Buletinul Institutului de Cercetare Tehnologic (Universitatea de Știință din Okayama, Japonia), Simetrie (MDPI), Algoritmi, Măsurare (Elsevier), Proiectare automatizare pentru sisteme încorporate, Jurnalul internațional de științe aplicate ale managementului, Studii în Fuzziness and Soft Computing, Progrese în sisteme inteligente și în calcul, Cognitive Systems Research, Granular Computing, Journal of Intelligent & Fuzzy Systems, Multiple-Valued Logic - Un jurnal internațional (acum numit Multiple-Valued Logic & Soft Computing) (UK & US A), Informatica (Universitatea Vilnius), International Journal of Applied Știința managementului, sisteme complexe și inteligente, calculatoare în industrie, Asia Mathematika, probleme de antreprenoriat și durabilitate , automatizare proiectare pentru sisteme încorporate, Jurnalul sistemelor inteligente și fuzzy, calcul granular, Jurnalul sistemelor medicale (Springer), Management și informatică, Zentralblatt Für Mathematik (Germania; revizor), Nieuw Archief voor Wiskunde (Olanda), Advance s in Fuzzy Sets and Systems, International Journal of Social Economics, Entrepreneurship and Sustainability Issues, Jurnalul Internațional de Matematică Aplicată, Jurnalul Internațional de Tomografie și Statistică (editor), Jurnalul Internațional de Matematică și Statistică Aplicată (Redactor-șef 2005-2006), Jurnalul Internațional de Matematică Pură și Aplicată, Gaceta Matematica (Spania), Intelligencer ( Gottingen, Germania); Revista Humanistic Mathematics Network, Buletin de științe pure și aplicate, Progres în fizică (redactor asociat), Infinite Energy (SUA), Informații și securitate: An International Journal, InterStat - Statistici pe Internet (Virginia Polytechnic Institute și State University, Blacksburg, SUA), American Mathematical Monthly, Mathematics Magazine, Journal of Advances in Information Fusion (JAIF), Advanced and Applications in Statistics, Far East Journal of Theoretical Statistics, Notificări ale American Mathematical Society, Critical Review (Societatea pentru Matematică a Incertitudinii, Universitatea Creighton - SUA), New Mathematics and Natural Computing (World Scientific), Buletin de statistică și economie, Jurnalul internațional de inteligență artificială, Jurnalul internațional de fizică din Icfai , Hadronic Journal (SUA), Studii și Cercetari Stiintifice (Universitatea din Bacău, România; redactor asociat),Jurnalul Internațional de Matematică și Statistică Aplicată, Roorkee, India, (redactor-șef 2005-2006?); Journal of Computer Science and Technology, Symmetry (Basel, Elveția), Pakistan Journal of Statistics & Operational Research, International Journal of Mathematical Combinatorics, International Journal of Geometry, Studies in Logic Grammar and Retoric (Belarus), Global Journal of Science Frontier Research (GJSFR) [SUA, Marea Britanie, India], Int. J. Sisteme Mecatronice Avansate (Edituri Inderscience), Mecanică și Materiale Aplicate (Publicații Trans Tech, Elveția), etc. și pe multe lucrări ale IEEE International Conference. Unele dintre ele pot fi descărcate de pe LANL / Cornell University și site-urile web CERN.

În perioada lui Ceaușescu a intrat în conflict cu autoritățile. În 1986, a făcut greva foamei pentru că nu i s-a permis să participe la Congresul Internațional al Matematicienilor de la Universitatea din Berkeley, apoi a publicat o scrisoare în Notices of the American Mathematical Society pentru libertatea de circulație a oamenilor de știință și a devenit disident. În consecință, a rămas șomer, aproape doi ani, trăind din meditaţii.

Secretarul de externe al Academiei Regale Suedeze, Dr. Olof G. Tandberg, l-a contactat telefonic din București.

 

Nefiind lăsat să publice, a încercat să-și scoată manuscrisele din țară, prin intermediul Şcolii Franceze din București și a turiștilor.

Evadat din România, în septembrie 1988, a așteptat aproape doi ani în lagărele de refugiați politici din Turcia, unde a prestat munci necalificate, în construcții, pentru a supraviețui: zugrăvit, pictor de case, whetstoner. A păstrat legătura cu institutele culturale franceze, care i-au facilitat accesul la cărți și întâlniri cu personalități.

Înainte de a părăsi țara, și-a îngropat o parte din manuscrise, într-o cutie metalică, la părinții săi, în podgorie, lângă un piersic, pe care le-a recuperat patru ani mai târziu, după Revoluția din 1989, când s-a întors, pentru prima dată, în țara natală. Alte manuscrise, pe care el a încercat să le trimită unui traducător din Franța, au fost confiscate de poliția secretă și nu au mai fost recuperate.

A scris sute de pagini de jurnal, despre viața sa, în Dictatura românească (încă, nepublicată), ca profesor cooperant, în Maroc (Profesor în Africa, 1999), în lagărul de refugiați din Turcia (Escape ... / Jurnal De Refugiatului Camp, vol. I, II, 1994, 1998) și în exilul american.

A fînfiinţat Mişcarea Paradoxistă în 1980, bazată pe o utilizare excesivă de antiteze, antinomii, contradicții, paradoxuri (http://mathworld.wolfram.com/SmarandacheParadox.html) în creație – ambele, la nivelul mic și întregul nivel al lucrării - creând o legătură interesantă între matematică, filozofie și literatură [http://fs.unm.edu/a/paradoxism.htm]

A introdus distichul paradoxist, distichul tautologic și distichul dualist, quatrain paradoxist, inspirat din logica matematică.  [http://fs.unm.edu/a/literature.htm]

În piesele sale de teatru (drame) a realoizat experimente literare: Țara animalelor, unde nu există dialog!, şi O lume în sus, unde scenele sunt generatoare de... un miliard de miliarde de drame distincte! [http://fs.unm.edu/a/theatre.htm]

Despre Mişcarea Paradoxistă, Florentin Smarandache a declarat: Paradoxismul a început ca un protest anti-totalitar împotriva unei societăți închise, unde întreaga cultură a fost manipulată de un grup mic. Numai ideile și publicațiile lor au contat. Nu am putut publica aproape nimic. (...) Hai să facem literatură... fără să facem literatură! Să scriem ... fără să scriem, de fapt, nimic. Cum? Pur și simplu: literatură-obiect! „Zborul unei păsări”, de exemplu, reprezintă un „poem natural”, care nu este necesar să fie notat, fiind mai palpabil și perceptibil în orice limbă pe care unele semne puse pe hârtie, care, de fapt, reprezintă un „poem artificial": deformat, rezultat dintr-o traducere de către observantul observatului și prin traducere, unul falsifică. Prin urmare, un protest mut! Ulterior, am bazat-o pe contradicții. De ce? Pentru că am trăit în acea societate o viață dublă: una oficială - propagată de sistemul politic, și alta reală. În mass-media a fost promulgat că „viața noastră este minunată”, dar, în realitate, „viața noastră a fost mizerabilă”. Paradoxul înfloritor! Și atunci am luat creația în derizoriu, în sens invers, într-un mod sincretic. Astfel, s-a născut paradoxismul. Glumele populare, la mare modă în „Epoca” lui Ceaușescu, ca respirație intelectuală, au fost izvoare superbe. „Nu” și „Anti”, din manifestele mele paradoxiste, au avut un caracter creativ, deloc nihilistic. Paradoxism, urmând linia dadaismului, Lettrismul, teatrul absurd, sunt un fel de scrieri în sus!

A făcut numeroase experimente poetice, în avangarda sa, și a publicat manifestări paradoxiste: „Le Sens du Non-Sens ” (http://fs.unm.edu/LeSensDuNonsens.pdf, 1983), „Anti - chambres / Antipoesies / Bizarreries”. (http://fs.unm.edu/Antichambres.pdf, 1984, 1989), „ NonPoems"(http://fs.unm.edu/NonPoems.pdf, 1990), schimbând clișeele de lingvistică franceză și, respectiv, engleză. În timp ce, în „Distiches paradoxist" (http://fs.unm.edu/ParadoxistDistiches.pdf, 1998) introduce noi specii de poezie, cu formă fixă.

A editat paisprezece Antologii internaționale despre paradoxism (2000-2004), cu texte de la aproximativ 350 de scriitori din întreaga lume, în mai multe limbi.

 

"MetaHistorie"(1993) este o trilogie teatrală împotriva totalitarismului, cu drame care experimentează spre un teatru total: „Formarea omului nou", "O lume sus - jos", "Țara animalelor".

Piesa Ultima dramă, a fost premiată la Festivalul Internațional de Teatru de la Casablanca (1995).

A tradus, în engleză, „A Trilogy in pARadOXisM: drame politice de avangardă”, publicată în ZayuPress (2004).

Trickster's Famous Feds” (http://fs.unm.edu/Trickster.htm), 1994, tradusă în engleză, în 2000), trilogie teatrală pentru copii, în care se amestecă tradiția populară românească şi situațiile moderne, de tip science fiction.

Primul său roman se numește „NonNovel” (NonRoman) (http://fs.unm.edu/NonNovel.pdf, 1993) și satirizează dictatura, într-un mod sumbru, prin diverse stiluri și artificii, în același stil.

Scrierile defectuoase” (1997) este o colecție de povești și proze, în cadrul paradoxismului, aducând, în literatură, elemente hibride din rebus și știință.

Albumele sale experimentale „Outer-Art” (Vol. I, 2000 și Vol. II:2003) cuprind supra-picturi, non-tablouri, anti-desene, super-fotografii, prevăzute cu un manifest: "Ultra-Modernism?" și „Anti-manifest” [http://fs.unm.edu/a/oUTER-aRT.htm]

Arta a fost pentru Dr. Smarandache un hobby. A făcut:

arte grafice pentru volumele publicate de versuri: „Anti Chambres / Anti Poesies / Bizarreries“ (desene mecanice), „Nonpoems“ (paradoxiste desene), „Dark zăpadă“ & „Cercuri de lumină“ (capace); Paradoxistă Mișcarea literară "de J. M. Levenard , I. Rotaru , A. Skemer;

- coperți și ilustrații de cărți, publicate de "Dorul" Publ. Hse , Aalborg, Danemarca;

- ilustrații, în revista:  „Dorul" (Aalborg, Danemarca).

Multe dintre lucrările sale de artă sunt ținute în Colecțiile speciale „Florentin Smarandache Hârtii" la Universitatea de Stat din Arizona, Tempe și Universitatea de Stat din Texas, Austin (SUA), în Arhivele Naționale ale Vâlcei, Muzeul literar (România) și în Musee de Bergerac (Franța).

 

Au fost publicate douăsprezece cărți ce analizează creația sa literară, printre care: „Estetica paradoxismului”, de Titu Popescu (1995) și „Paradoxismul și postmodernismul”, de Ion Soare (2000).

Florentin Smarandache a fost nominalizat de Academia Daco-Română din București pentru premiul Nobel pentru literatură, în 2011, pentru cele 75 de cărți literare publicate.

Sute de articole, cărți și recenzii au fost scrise despre activitatea sa, din întreaga lume. Cărțile pot fi descărcate de pe această bibliotecă digitală de știință: http://fs.unm.edu/ScienceLibrary.htm și de la Biblioteca Digitală de Arte și Litere: http://fs.unm.edu/LiteratureLibrary.htm.

Ca un Globe Trekker, el a vizitat 60 de țări [http://fs.unm.edu/TravelMemories.htm] despre care a scris, în amintirile sale. În 2015, a mers într-o expediție în Antarctica, iar, în 2018, în Cercul Polar (Groenlanda) vezi Galeria sa foto în http://fs.unm.edu/photo/GlobeTrekker.html

Conferințe internaționale:

Prima conferință internațională privind Noțiunile de tip Smarandache în teoria numerelor, din 21-24 august 1997, organizată de Dr. C. Dumitrescu și Dr. V. Seleacu , Universitatea din Craiova, România.

Conferința internațională privind Geometria Smarandache, din 3-5 mai 2003, organizată de Dr. M. Khoshnevisan, Universitatea Griffith, Gold Coast Campus, Queensland, Australia.

Conferința internațională despre Structuri algebrice Smarandache, din 17-19 decembrie 2004, organizată de prof. M. Mary John, catedra-departament de matematică, Loyola College, Madras, Chennai - 600 034 Tamil Nadu, India.