Expunerea excesivă la soare ne poate duce pe masa de operaţii

Iubim bronzatul şi statul la soare, însă trebuie să fim responsabili. Aluniţele nu sunt la fel de prietenoase cu razele solare precum ne-am imagina noi. Cele mai multe sunt inofesive, însă unele pot cauza probleme grave de sănătate.

plaja olt

Monitorizarea lor este esenţială pentru a ne asigura că nu avem parte de surprize neplăcute.

Medicul dermatolog Olga Simionescu explică la ce trebuie să avem grijă dacă iubim bronzul, dar şi propria sănătate: „Trebuie să aibă grijă la interacţiunea cu soarele, trebuie să nu se ardă. Tot răul şi toată carcirogeneza ca şi fenomen rezultă din arsurile solare, pentru că celule <înmagazinează răul>, unele intră în aşa numita moarte celulară programată dacă nu au pigment sau rămân stricate în epiderm dând naştere unor mutaţii”.

Angela a trecut recent printr-o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unei aluniţe. Şi în cazul ei soarele a fost „vinovatul”.

„Timp de 30 de ani nu le-am monitorizat. Am ajuns la dermatolog pentru că una dintre aluniţe se rupsese şi sângera. M-am speriat şi am zis că trebuie să merg la un control. Mi-a controlat toate aluniţele de pe corp. Asta era una mai problematică, era un carcinom apărut de la stat prea mult la soare”, spune Angela.

Recuperarea nu este deloc uşoară. Depinde mult de zona în care a fost aluniţa problematică şi tipul operaţiei, cu laser sau clasică.

Dacă se scoate cu laserul e de preferat ca această excizie să nu se facă vara şi trebuie 30-45 de zile după intervenţie să nu existe niciun fel de expunere la soare. Iar dacă se scoate prin excizie chirurgicală, vindecarea este de câteva luni.

Angela a optat pentru intervenţia clasică. Medicii i-au spus că recuperarea în cazul ei poate dura până la 8 luni.

(sursa: Mediafax)