„Călătorie muzicală în Cehia”

„Călătorie muzicală în Cehia”

Concertul simfonic anunţat pentru vineri, 19 martie, ora 19.00, de Filarmonica „Oltenia” Craiova, va fi, cu siguranţă, reprogramat.

zahariac

O prezentare a acestuia, în virtutea unei reprezentări ulterioare, este de aşteptat.

Concertul intitulat „Călătorie muzicală în Cehia” este chiar o călătorie, pe unde muzicale, în Cehia, cu dirijorul Radu Zaharia, la pupitrul dirijoral şi violoncelistul Ştefan Cazacu, în ipostază solistică. În program va fi Poemul simfonic Vltava de BEDŘICH SMETANA şi Concertul în Si minor pentru violoncel de ANTONIN DVOŘÁK. Ambele lucrări evocă frumuseţea naturii şi tradiţiilor din Cehia, atât Smetana, cât şi Dvořák, fiind consideraţi creatorii şcolii muzicale cehe moderne.

rzaha

RADU ZAHARIA a absolvit secţia de dirijat a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, studiind sub îndrumarea maestrului Petru Sbârcea. Experienţa sa profesională cumulează diferite tipuri de activităţi. Din anul 2012, Radu Zaharia este realizatorul unei serii de concerte sub titulatura „Foedus Concordiae”, concerte constituite dintr-un ansamblu de orchestră şi cor de cameră, la pupitrul cărora a susţinut concerte în diferite spații culturale, sau sacre, din Arad. De asemenea, în noiembrie 2012, l-a asistat pe maestrul Neil Thomson (Anglia) la colaborarea avută cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

Atenția sa s-a extins și asupra unor proiecte contemporane, aflându-se la pupitrul Orchestrei Tymes încă de la înființarea acesteia, alături de care a susținut concerte în cadre neconvenționale, precum și concerte alături de formații rock.

scazac

Un talent muzical de excepţie ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă deja ŞTEFAN CAZACU, un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internaționale. Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A absolvit studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma, perfecționându-se, apoi, la Universitatea de Muzică din Viena.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii I obţinute în diverse competiţii naţionale, totodată, fiind distins cu: Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen (Austria, 2008), Premiul al II-lea la Concursul „Antonio Janigro” (Croaţia, 2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010, Bucureşti).