În această noapte vom fi vizitați de Moș Nicolae! Cum putem, oare, să-l răsplătim pentru toate cadourile frumoase pe care ni le aduce? Hmm...
Cu o gustărică dulce – Prăjitura lui Moș Nicolae!
Vom avea nevoie de:
Două căni de făină
Două linguri de făină în plus
O linguriţă de praf de copt
O jumătate de linguriţă de sare
200 de grame de unt
O cană de zahăr
O lingură de esenţa de vanilie
Coajă rasă de la o portocală
Patru ouă
150 de grame iaurt
Trei linguri de lapte.
100 de grame de stafide negre
100 de grame de miez de nucă mărunţit
O mână de fistic mărunţit.
Pentru glazură
100 de grame de smântână
Cinci linguri de zahăr
Esenţă de vanilie
→Unge o tavă rotundă cu o bucăţica de unt şi tapeteaz-o cu puţină făină.
→ Amestecă făina cu praful de copt şi sarea. Pune în făină stafidele şi nucile şi amestecă uşor.
→Untul, se amestecă bine cu zahărul, până rezultă o cremă de unt. Adaugă coajă de portocală şi vanilia, apoi ouăle, pe rând.
→Adaugă iaurtul în care ai pus laptele, iar la final pune făină şi amestecă uşor.
→ Răstoarnă compoziţia în vasul pentru copt şi coace prăjitura circa 40-45 de minute până se rumeneşte frumos.
→ Pentru glazură mesteca smântâna, zahărul şi un praf de sare într-un vas şi pune-l pe foc. Amestecă până ce zahărul se topeşte. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează.
Când căpăta o culoare frumoasă răstoarnă caramelul peste blat.
Poftă bună, Moș Nicolae!