Cum arată clasamentul mondial FIFA înainte de startul Cupei Mondiale din Qatar

Cum arată clasamentul mondial FIFA înainte de startul Cupei Mondiale din Qatar

Brazilia conduce în clasamentul realizat de FIFA, depășind Belgia și Argentina, în timp ce Campioana Mondială din 2018, Franța, este abia pe locul 4. Anglia este pe locul 5, iar Italia, câștigătoarea de la EURO 2020, se află pe poziția a 6-a.

FS FIFA logo

În top cinci nu s-a înregistrat nicio modificare față de luna trecută, însă Brazilia și Argentina au reușit să acumuleze noi puncte, în timp ce Belgia, Franța și Anglia au mai pierdut.

Cât privește situația naționalei României, aceasta ocupă locul 53, în creștere cu o poziție față de luna august. Suntem departe de anii de glorie, mai ales că la un moment dat reușisem să ajungem între primele zece echipe ale lumii. Țara noastră a început anul pe locul 47, dar din iunie a ieșit în afara top 50 mondial. Cea mai slabă clasare din istoria țării noastre este locul 57.

Brazilia, prezentă la toate edițiile Cupei Mondiale

Când spui Brazilia, te gândești la fotbal spectacol, la driblinguri fine, execuții spectaculoase și jucători de top. Echipa a participat de 22 de ori la Cupa Mondială și a câștigat de cinci ori trofeul, în 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. De asemenea, a fost prezentă de 37 de ori la Copa America și a câștigat trofeul de nouă ori, ultima dată în 2019.

La Cupa Confederațiilor a luat parte de șapte ori și a ridicat trofeul de patru ori, ultima dată în 2013. Este o echipă de top, capabilă oricând să se impună în competițiile la care participă, deși la Cupa Mondială nu a mai reușit acest lucru din 2002.

Are însă o nouă generație de excepție și specialiștii merg pe mâna ei la Cupa Mondială din Qatar. Astfel, potrivit cotelor la pariuri Cupa Mondiala, Brazilia pornește cu prima șansă, iar specialiștii îi acordă 5.00 să câștige trofeul și 3.25 să prindă finala. Brazilienii sunt văzuți cu șanse mai mari decât Argentina (cota 7.50 la câștigarea trofeului), Franța (cota 7.50), Anglia (cota 9.50), Spania (cota 10.00), Germania (cota 12.00), Olanda (cota 14.00) și Portugalia (cota 16.00).

Belgia trăiește cele mai bune momente ale sale

Belgia se află pe locul doi, dar are cea mai bună generație din istorie. De altfel, între noiembrie 2015 și martie 2016, respectiv septembrie 2018 și martie 2022 s-a aflat chiar pe prima poziție în clasamentul FIFA. La Cupa Mondială a fost prezentă de 14 ori, inclusiv la ediția din 1930, iar cel mai bun rezultat a fost obținut în 2018, când a câștigat finala mică împotriva Angliei.

La Campionatul European a participat de șase ori în istorie, iar rezultatul notabil este finala pierdută la ediția din 1980. Belgienii au luat parte și în Liga Națiunilor, unde cel mai bun rezultat pe care l-a obținut a fost locul 4 de la ediția din 2021. Așadar, și Belgia este o echipă de top, care profită de faptul că are o generație fantastică, cu jucători de cinci stele în toate compartimentele.

Argentina, o altă echipă obișnuită să facă spectacol

Argentina este pe locul trei, însă de patru ori în istorie s-a aflat pe prima poziție. A luat parte la 18 ediții ale Cupei Mondiale și a câștigat două trofee, la edițiile din 1978 și 1986, când Maradona era cel mai bun fotbalist din lume. Are 43 de participări la Copa America și a câștigat nu mai puțin de 15 trofee. A ridicat și Cupa Confederațiilor o dată din trei participări. Și Argentina are jucători de clasă, în special în linia de atac, unde Lionel Messi este din nou într-o formă foarte bună și are așteptări mari înainte de participarea la turneul final din Qatar.

Franța, Campioana Mondială în exercițiu

Franța s-a aflat de două ori în istorie pe primul loc în clasamentul FIFA, între 2001 și 2002, respectiv august - septembrie 2018. A participat de 16 ori la Cupa Mondială și a câștigat două ediții. Prima dată în 1998, ediție pe care a găzduit-o, iar ultima dată la ediția din Rusia 2018. La Campionatul European a fost de zece ori și a câștigat edițiile din 1984 și 2000. De asemenea, în 2001 a câștigat și Liga Națiunilor și s-a impus și în ambele ediții ale Cupei Confederațiilor la care a luat parte. Este o echipă de top, capabilă oricând să câștige trofee.

Anglia, mereu în căutarea celui de-al 2-lea trofeu

Anglia are un singur trofeu major în palmares, Cupa Mondială din 1968. Noua generație este una bună, iar echipa a reușit să dispute finala de la EURO 2020, dar a pierdut pe Wembley contra Italiei. În Liga Națiunilor cel mai bun rezultat este locul trei din 2019. În clasamentul FIFA a ajuns cel mai sus pe locul 3, de două ori în istorie.

Cotele pot suferi modificări în orice moment.