EXCLUSIV. Eugen Trică: "Nu mă voi lăsa până când nu duc Universitatea în Liga 1!"

EXCLUSIV. Eugen Trică: "Nu mă voi lăsa până când nu duc Universitatea în Liga 1!"

La sfârșitul cantonamentului din Antalya, Eugen Trică a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ediție.ro. Antrenorul principal al Științei a făcut o analiză al stagiului de pregătire al oltenilor din Turcia și a vorbit despre viitorul alb-albaștrilor. 

200215 FCU Dinamo Kiev 10 trica interviu

Eugen, s-a terminat un stagiu de pregătire de trei săptămâni în Antalya, mulțumit de condițile găsite aici, dar și de cum au mers lucrurile?

Absolut! Eu, colegii mei din staff, dar sunt sigur că și suporterii, apreciem toate eforturile pe care patronul Adrian Mititelu le face pentru susținerea financiară a acestei echipe, iar dînsul este cu adevărat implicat și noi îi mulțumim pentru tot ce face. Aici în Antalya am găsit condiții foarte bune. Mă refer la cazare, hrană, climă, alimentație, terenuri foarte bune. Au fost și câteva zile cu ploaie, dar asta este situația. Vreau să îi mulțumesc pe această cale și partenerului nostru de aici din Turcia, Cristi Niazi. El ne-a ajutat cu foarte multe lucruri. Inițial noi aveam în țară stabilite șase, șapte partide de verificare, iar Cristi ne-a mai găsit și alți adversari. Am fost feriți în această zonă de ninsoare, cu toate că în Turcia a nins acum o săptămână în peste 70 la sută din regiunile acestei țări.

În Antalya, FC Universitatea Craiova a disputat nouă partide de verificare și a obținut patru victorii și cinci rezultate de egalitate, ești mulțumit de cum s-au comportat elevii tăi?

În primul rând sunt mulțumit de cum s-au pregătit băieții. Noi am avut încă din țară foarte bine stabilit programul pe parte fizică, cât și pe parte tehnico-tactică. În fiecare zi au fost antrenamente foarte dure plus meciuri cu adversari foarte puternici. Băieții mei au tras foarte bine la antrenamente și s-au implicat la fel de bine și în meciuri.

200201 01 trica echipa

Totuși, au fost și lucruri care nu te-au mulțumit?

Am marcat 20 de goluri, dar am primit 16 goluri, iar eu consider că am primit cam multe. După analiza pe care am făcut-o, 10 goluri au fost încasate pe greșeli personale. Le-am și spus băieților mei că, din momentul în care ne-am urcat în avion către România, acele greșeli personale trebuie să rămână în Antalya. Se apropie startul returului și nu avem voie să facem atâtea greșeli. Spre exemplu, chiar și eu am înțeles aici în Turcia unele lucruri pe partea tactică și trebuie să mai lucrez cu ei să îmbunățim unele chestii. Dar sunt sigur că vom pune totul la punct până la startul returului de campionat.

În România veți mai juca alte partide de verificare?

Da. Pe 22 februarie vom juca cu Filiași, iar pe 28 vom juca cu Reșița, meciul cu echipa din Liga a doua va fi ultimul până la reluarea campionatului.

În Antalya am văzut că au venit Alexandru Blidar și Riza, ce părere ai de cum s-au mișcat acești jucători?

Alex Blidar este încă tânăr. Am avut și puțin grijă de el să nu îl arunc imediat în luptă. M-a intersat la el mai mult să încerce să se integreze cu antrenamentele noastre și trebuie să mai pună forță. Am și discutat cu el, iar noi vom decide la Craiova dacă o să rămână sau îl vom împrumuta la o altă echipă pentru șase luni ca să aibă meciuri în picioare. În legătură cu Riza, la fel și la el vom decide tot la Craiova ce vom face. Se vede că este un jucător nou la echipă, deoarece încă nu s-a adaptat. L-am încercat pe partea dreaptă, dar și fundaș stînga. La ultimul meci cu Dinamo Kiev parcă a jucat un pic mai bine, dar decizia finală o vom lua la Craiova și față de el.

200129 G 03 riza enache rogoveanu trica botia

Eugen, atunci când ai venit la Craiova te așteptai să ai un asemenea avans față de locul doi în clasament? Sunt deja 13 puncte....

Eu, după câte îmi aduc aminte, cam asta am stabilit cu băieții încă de la început. Le-am spus clar că vreau să muncim foarte bine. Am sperat că fotbaliștii se vor obișnui foarte repede cu principiile mele de joc și am vrut de la început ca să ne luăm un avans considerabil de locul doi încă din turul campionatului. Dar încă o dată vreau să semnalez că acest campionat nu este jucat. Am discutat cu băieții și le-am spus că primele cinci etape din retur sunt foarte importante. Dacă vom lua 15 puncte din primele cinci etape, atunci 99 la sută ne vom asigura promovarea

În acest cantonament a evoluat în unele partide și Sorin Mogoșanu, te așteptai să îl vezi jucând atât de repede?

Mogoșanu și-a revenit nesperat de repede după acea accidentare din vara anului trecut. Încă nu este sută la sută, dar până în prima etapă cred că se va pune pe picioare. Am avut o discuție cu Mogo și știți foarte bine, chiar el v-a zis în interviu, că are acea tijă în picior. Vom mai discuta și vom stabili împreună când să își scoate acea tijă, că o să fie după șase, șapte etape, că o să fie mai devreme, vom stabili împreună la Craiova.

Eugen, nu am cum să nu te intreb, am avut totuși 4-1 cu Ried, ce s-a întâmplat cu FC Universitatea Craiova de a fost egalată?

Mă bucur că în acest cantonament echipa a avut reacție și după ce a fost condusă, dar mai mereu noi ne-am dominat adversarii. Revenit la meciul cu Ried, totuși cred că doar relaxarea ne-a făcut să fim egalați. Am jucat foarte bine pâna la 4-1 împotriva unei formații cu un picior deja promovată în prima Ligă din Austria.

200127 11 trica zanfir

Se mai pune problema la Craiova să mai faceți vreun transfer pe ultima sută de metri?

Deocamndată nu! Am încredere în toți băieții pe care îi am acum la echipă. Mă băzez pe ei și mă bucur că s-au pregătit foarte bine în acest cantonament. Ei acum îmi vor face mie nopțile albe. De ce? Pentru că trebuie să mă gândesc de mai multe ori până când trebuie să stabilesc primul 11. Rogoveanu, Boția, Zanfir și Dragu sunt în creștere. La fel voi avea probleme și în apărare pentru că trebuie să mă gîndesc bine pe cine voi alege titulari dintre Dănănae, Avram și Suciu. Știți și voi că Gugu este momentan accidentat, dar o să își revină și el. Când o să fie apt și Gugu, chiar că trebuie să mă gîndesc foarte bine pe cine o să îi aleg dintre ei pentru postul celor doi fundași centrali din echipa de start. Dar vin și punctez încă o dată că la mine primul 11 nu este știut de acum. Sper că voi avea inspirația ca la momentul meciului să aleg cea mai bună echipă. La fel am alternativă și pe dreapta. Acolo pot juca Negru și Cristiu, lupta este deschisă. În stânga poate apărea și Turdor, dar vom vedea.

Eugen, am observat că ați încercat în Antalya să luați adversari din ligi superioare, nu ți-a fost teamă?

Sub nicio formă. Am încredere în băieții mei și chiar mi pare rău că nu am putut să mai jucăm și cu o echipă de primă Ligă. După câte vedeți și voi Universitatea a început să își domine adversarii și sunt sigur că ne putem bate cu orice echipă.

Eugen, ai rămas cu un regret că nu ați eliminat U Cluj pe Oblemenco din Cupa României?

Meciul ăla a fost și s-a dus, dar vă asigur eu că vor veni și alte meciuri tari pentru echipa noastră. Nu mă voi lăsa pînă nu duc Universitatea în Liga 1. Evident că m-a durut că am fost întorși de U Cluj de la 2-0. Am avut șansa să facem și 3-0, dar nu am concretizat această oportunitate. Nu uitați că am avut și un om în plus.Darr gata, ștergem totul cu buretele și ne gândim doar la viitor. Mi-a părut rău de suporterii noștri care au făcut pe Oblemenco o atmosferă senzațională. Îi așteptăm lângă noi și din retur, iar Peluza Sud 97 este unică.

Ce își propune Eugen Trică în perioada următoare din punct de vedere profesional?

Ce mă întrebi tu pe mine i-am întrebat și eu pe băieții mei înainte de un antrenament ce își propun ei. Am citit și eu interviurile pe care tu le-ai luat la câțiva dintre băieții mei și pot să spun că mi-au plăcut cum gândesc. Dacă nu îți propui să joci ca să câștigi ceva cu echipa ta de club, să vrei apoi să prinzi un transfer în străinătate, sau să ajungi la echipa națională, atunci nu prea mai am multe de zis. Ei trebuie să își propună țeluri mari. Dar înainte de toate acestea, Universitatea trebuie readusă de acești băieți acolo unde îi este locul. Mă bucur că fotbaliștii mei gândesc pozitiv. Mi-a plăcut ce a spus și Claudiu Bălan. Mă bucur că l-am făcut să înțeleagă că el poate să fie util pe teren și chiar dacă nu marchează. Claudiu este un atacant cu calități foarte bune. Revenind și la mine, este normal că și eu îmi propun să ajung cât mai sus, dar mai întîi de toate am o misiune de îndeplinit la Universitatea Craiova, iar eu vreau să fac multe lucruri bune la această echipă.

În Antalya ai încercat și un alt sistem față de cel clasic, 4-2-3-1, la ce concluzie ai ajuns?

Așa este. Am încercat și 4-3-3. La meciul cu Ried a ieșit bine, apoi primele 15 minute cu naționala Rusiei nu mi-a plăcut  cum am jucat și am revenit după ce am egalat la 4-2-3-1. Acest sistem îl știu băieții bine și avem avantajul că a fost lucrat foarte mult. Pentru 4-3-3 ne trebuie parcă un alt tip de jucători. Dar vom relga noi și lucrurile astea.

În închiere, dorești să transmiți și un alt mesaj?

Nu aș vrea să încheiem interviul până nu le mulțumesc tuturor colegilor mei din staff pentru modul în care m-au ajutat să ducem la final cu bine acest cantonament. Ai văzut aici ce muncă a făcut preparatorul fizic, Dan Vasilică cu băieții. Am colaborat bine și cu Adrian Filip. Nu îl cunoșteam pînă să vin la Craiova, dar este un băiat minunat. Pe Vali David el îl știam de foarte mult timp. Mi-a fost coleg la Universitatea Craiova, iar ca antrenor cu protarii este foarte bun. Mihai Ciobanu, Genel Cernitu și nea Costică Băzăvan au lucrat la rândul lor foarte bine. Toți colegii mei au muncit aici în Antalya. Robert Săceanu, directorul nostru sportiv s-a ocupat ca echipa să aibă un program perfect.