EXCLUSIV. Claudiu Bălan: "Am început să joc mai mult pentru echipă!"

Claudiu Bălan, marcator a două goluri în stagiul de pregătire din Antalya, a evoluat foarte bine în jocurile amicale disputate, în câteva purtând chiar și banderola de căpitan. Golgheterul Științei din turul campionatului a acordat pentru Ediție.ro un interviu în exclusivitate.

 200214 01 interviu balan

Claudiu, de când te afli la Universitatea Craiova și cum ai făcut pasul la echipa mare?

Mă aflu la Universitatea Craiova de la 9 ani. Aici am crescut de mic copil, iar pasul la echipa mare l-am făcut în 2013, pe când încă eram junior, și am jucat în Liga a doua pentru Universitatea Craiova. Am marcat încă de la debut, atunci, la Satu Mare. A fost o onoare pentru mine și este și acum o mare mândrie să joc la Universitatea Craiova.

Cum a fost contactul cu vestiarul echipei mari a Universității Craiova, ai primit sfaturi de la jucătorii cu experiență?

Colegii mai mari ne-au ajutat mereu, iar pentru mine era extraordinar că începusem să marchez în tricoul Universității. Eu, cu Mârzeanu, eram juniorii echipei și îmi aduc aminte că fuseseră la vremea aia și niște discuții să fim chemați pentru naționala U21, dar din păcate nu am mai prins lotul național.

191115 FCU Ghiroda 12 Balan

Cum a fost turul campionatului pentru tine?

Am marcat 9 goluri, dar eu am început sezonul cu o accidentare. Trei săptămâni nu m-am antrenat. Mi-am revenit destul de repede și cred că am făcut un tur destul de bun. Echipa a jucat bine și nu întâmplător avem aceste 13 puncte avans față de locul doi.

Claudiu, ai ajuns la 25 de ani și observ că te-ai maturizat și nu te mai consumi chiar atât de mult dacă nu marchezi. Ai început să faci multe lucruri pe teren în folosul echipei...

Așa este! Spre exemplu, acum un an mă supăram foarte tare și mă consumam dacă nu marcam într-un meci. Consideram că dacă nu reușeam să marchez, nu făceam un meci bun. Dar ușor, ușor, mi-am scos ideea asta din cap și am început să joc pentru echipă, iar dacă nu reușesc să marchez, fac și alte lucruri utile pe teren în folosul echipei. În trecut, cred că jucam doar cu gândul să marchez. Acum mă simt fizic pregătit foarte bine și alerg mult mai mult. Mă înțeleg bine cu Mister și cu domnul Dan Vasilică, iar lucrul ăsta este foarte important pentru mine. Ne-am pregătit foarte bine în Antalya.

Claudiu, ai un stil aparte de a executa loviturile de la 11 metri, te-ai inspirat după vreun jucător anume?

Da! M-am uitat destul de mult la Diego Perotti. Mi s-a părut că el are un mod mult mai eficient de a executa în stiul ăsta și așa am început să dau și eu de la 11 metri. Mental, trebuie să fii pregătit foarte bine, deoarece te duci încet către minge, dar trebuie să fii atent și la portar când pleacă.

190924 FCU UCluj 07 balan

Vreau să te întreb și de meciul din Cupa României de pe Oblemenco cu U Cluj, ai marcat două goluri, credeai că adversarii voștri vor întoarce meciul de la 2-0?

Ca să fiu sincer, nu am mai crezut că o să mai fim întorși, dar golul lor din finalul primei reprize ne-a turnat plumb în ghete, iar ei au intrat din nou în meci. Până la acel gol, nu ne-am simțit deloc inferiori celor de la U Cluj, chiar dacă noi suntem în Liga a treia, iar ei în a doua. Îi dominaserăm la toate capitolele, dar fotbalul se joacă până în ultimul minut. Mi-a părut foarte rău că tocmai pe Oblemenco am pierdut calificarea, deoarce veniseră foarte mulți suporteri de ai noștri la meci. Le mulțumesc frumos tuturor suporterilor Universității Craiova pentru modul în care ne-au încurajat în turul campionatului și la meciurile din Cupa României. Îi așteptăm cu mare drag alături de noi și în retur.

Claudiu, ce simți ca și craiovean că nu sunteți lăsați să jucați pe Oblemenco?

Vă dați seama că ne doare sufletul. Eu am mai trecut prin așa ceva și în 2013, atunci când am fost dați afară de pe Oblemenco și nu am mai fost lăsați să jucăm la noi acasă. Dacă acea echipă, din care am făcut și eu parte, era lăsată să joace pe Ion Oblemenco, vă spun eu că ajungeam departe și promovam sigur în Liga 1.

Ați jucat două meciuri cu CSU în acel campionat și nu ați fost învinși deloc, deși voi vă antrenați pe unde puteați iar ei aveau toate condițiile, cum a fost atunci pentru tine?

Nu mă interesa neapărat că jucăm împotriva lui CSU, iar dacă este să mă întrebați, acele două meciuri nu ar fi trebuit să se dispute niciodată. Una singură era și este Universitatea Craiova, iar Universitatea Craiova adevărată suntem doar noi. Însă meciul de pe Oblemenco a fost ceva fantastic. Noi am fost încurajați de peste 20.000 de suporteri.

200214 02 interviu balan

Te gândești că o să vină vremea să te transferi în străinătate de la FC Universitatea Craiova?

În România, nu cred m-aș mai vedea jucând la nicio altă echipă, iar dacă este să plec de la Universitatea Craiova vreodată, atunci aș pleca doar în străinătate. Însă este clar că nu acum. Dacă este să prind un transfer afară, atunci trebuie să dau cât mai multe goluri în Liga 1, nici măcar în Liga a doua nu ai șanse prea mari să prinzi un transfer bun în străinătate.

Deși ai spus că nu te mai superi atat de tare când nu marchezi într-un meci, totuși, câte goluri îți propui să dai în retur?

În primul rând îmi doresc să promovăm cît mai repede matematic. Totuși, aș vrea să marchez cel puțin 15 goluri în campionat, dacă este să dau mai multe, atunci cu atât mai bine.