Alexandru Gîdăr: „Autorităţile judeţene şi locale trebuie să se implice în atragerea tinerilor către mediul rural”

Doljul este unul din judeţele ţării cu cel mai mare risc de depopulare ● Avem şi cele mai multe ferme mici de subzistenţă ● Dacă ferma de familie nu va exista, va dispărea satul românesc

gidar

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, Alexandru Gîdăr, a declarat ieri, în cadrul întâlnirii cu legumicultori din judeţ, prilejuită de vizita ministrului Agriculturii, Adrian Oros, că autorităţile judeţene şi locale trebuie să se implice în atragerea tinerilor către mediul rural, prin acordare de consultanţă pentru demararea unor proiecte sau înfiinţarea de ferme familiale.

"Doljul este unul din judeţele ţării cu cel mai mare risc de depopulare, în următoarea perioadă, în special în mediul rural. Strategia de dezvoltare a judeţului, pentru următorii ani, trebuie să fie orientată şi către sate, pentru că, altfel, satele noastre vor dispărea. Autorităţile judeţene şi locale trebuie să urmărească toate proiectele de sprijin pentru tinerii fermieri, pentru sprijinirea fermei de familie, să iniţieze chiar unele proiecte standard pe care să le pună la dispoziţia tinerilor, astfel încât să le faciliteze acestora parcursul către implementare. Suntem în al doisprezecelea ceas şi nu mai putem lăsa lucrurile la întâmplare", a spus Alexandru Gîdăr.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că Guvernul va avea, ca prioritate, în perioada 2021-2027, sprijinirea fermei de familie din mediul rural, pentru că, altminteri, satul românesc va dispărea.

"Vrem să sprijinim ferma de familie. Noi avem cele mai mari ferme din Europa, probabil, din lume, de zeci de mii de hectare, într-o anumită parte a ţării. Dar avem şi cele mai multe ferme mici de subzistenţă, de fapt, sunt gospodăriile părinţilor, sau bunicilor noştri, care se susţin şi din nişte pensii sau salarii, nu sunt ferme comerciale. În următorii şapte ani, vrem să sprijinim ferma de familie, prin plată redistributivă: luăm între 15 şi 20% din anvelopa mare, care este de 20 miliarde euro, şi face plata redistributivă către fermele mici, pentru că cei mari sunt suficient de puternici. La cei mari o să stimulăm partea de procesare, pentru că nu mai vrem să exportăm subvenţia: producem cereale, cel mult animale vii şi ele sunt vândute pe bani foarte puţini, pentru că se bazează pe subvenţii. Vrem ca subvenţiile să fie acordate celor care integrează producţia primară. (...) Dacă ferma de familie nu va exista, va dispărea satul românesc", a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că... „deja au apărut decalaje foarte mari între diferite zone ale agriculturii, dar şi între zone ale ţării, tocmai pentru că au fost imperfecţiuni ale unor programare de finanţare care au creat avantaje unor zone sau unor domenii, iar aceste lucruri trebuie corectate în 2021-2027”. Potrivit lui Oros, „Programul "Tânărul fermier" nu a dat rezultatele pentru care a fost înfiinţat, deoarece nu a fost urmărit, după terminarea finanţării”.

Legumicultorii prezenţi la întâlnire au afirmat că este nevoie de atragerea tinerilor, către această zonă, în care media de vârstă a celor care muncesc este de 60-65 de ani.

"Majoritatea tinerilor din satele din România, pleacă. Noi nu avem un program pe agricultură, care să îi integreze în familie, să nu mai fie nevoiţi să plece în Anglia, sau în Germania. Întotdeauna, s-au făcut programe pentru tânărul fermier, dar gândiţi-vă că acel tânăr fermier este integrat într-o familie, cu suprafeţe limitate de teren. De ce nu se gândesc proiecte care să ajute familia, să stimuleze fermele de familie. Iar în ceea ce priveşte finanţarea, pe lângă fondurile europene, ne-ar trebui nişte cooperative de credit care să ne permită să ne împrumutăm cu dobânzi mici", a spus unul dintre fermierii prezenţi.

Oamenii au mai spus că, dacă pe perioada pandemiei de coronavirus, nu ar fi fost ţinute pieţele şi târgurile deschise, în acest moment ar fi fost în faliment.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat, luni dimineaţa, la o întâlnire cu legumicultori şi cetăţeni din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, alături de Ştefan Stoica - preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea – preşedintele PNL Craiova, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, Alexandru Gîdăr - candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Nicolae Giugea - candidatul PNL la Primăria Craiova, ministrul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stoe, candidatul PNL la Primăria Işalnita - Paul Alin Dragu.