Dosarul Revoluţiei, trimis în instanţă

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a trimis în instanţă dosarul Revoluţiei.

revolutia 1989 

"Astăzi, Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul «Revoluţiei»", a declarat Augustin Lazăr.

"Rechizitoriul Secţiei parchetelor militare însumează 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016. Doresc să subliniez faptul că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate, în principal, probele obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale în prezenta cauză", a spus Lazăr, într-o declaraţie de presă.

Cu această ocazie, procurorul general a prezentat scuze pentru durata excesivă a anchetei penale în acest dosar. 

Reamintim că în timpul Revoluție:

-1.166 de oameni au murit, dintre aceștia 1.142 au murit împușcați în timpul represiunii comuniste și în diversiunea începută pe 22 decembrie
-alți 24, care erau dați dispăruți sau care au fost grav răniți de gloanțe, au fost declarați decedați până la sfârșitul anului 1989.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Reamintim că fostul președinte, Ion Iliescu, a suferit săptămâna trecută o intervenție chirurgicală de urgență, din cauza problemelor cardiace.

În cazul lui Petre Roman procurorii militari care instrumentează cazul au decis clasarea - “cu privire la conduitele numiţilor Roman Petre - fost prim-ministru al Guvernului României, Brateş Teodor - fost redactor şef în cadrul TVR şi Toma Ioan - fost ministru al tineretului, deoarece, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Dosarul:

-are 3.330 de volume
-2.030 de volume au fost administrate după iunie 2017, când a fost reconfirmată deschiderea dosarului pentru întocmirea rechizitoriul au fost administrate în special probele obținute după 13 iunie 2017, când în acest caz sunt acuzați printre alții:

-fostul președinte Ion Iliescu - atunci era membru şi preşedinte al C.F.S.N.
-Gelu Voican Voiculescu - membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României
-Iosif Rus - fost comandant al Aviaţiei Militare
Alte 15 persoane au fost scoase din cauză, în cazul unora dintre acestea intervenind decesul.

Fostul vice prim-ministru, Gelu Voican Voiculescu, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă, s-a declarat „sugrumat de indignare” de anunțul procurorului general Augustin Lazăr privind finalizarea dosarului Revouției din 1989.

“Felul în care au fost expuse lucrurile e ca și cum pentru prima dată, acum, în sfârșit se face lumină în chestiunea Revoluției. Au fost mii de dosare care s-au instrumentat, s-au dat condamnări. Este absolut fals să se spună că, în sfârșit, se va face lumină în chestiunea vinovățiilor din timpul Revoluției. Indiferent că vorbim înainte de 22 sau de cei 862 de morți de după 22. Dar se ingnoră că toți acești morți se înscriu până în seara de 25 decembrie 1989, când s-a anunțat execuția Ceaușeștilor. După aceea nu a mai fost niciun mort”, a spus Voiculescu

X

Right Click

No right click