PSD depune două moțiuni simple împotriva lui Oros și Cîțu

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că PSD a decis să depună două moțiuni simple care îi vizează pe miniștrii de la Agricultură, Adrian Oros, și de la Finanțe, Florin Cîțu, pentru modul în care au gestionat situația din ultima perioadă privind finanțele statului și exportul de cereale.

marcel ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că decizia a fost luată împreună cu colegii săi, iar pentru că ministrul Finanțelor a mai trecut printr-o moțiune simplă la Senat, de această dată, împotriva lui, va fi depusă una la Camera Deputaților.

„Am hotărât, împreună cu colegii mei, că vom depune două moțiuni simple la Camera Deputaților și la Senat în ceea ce îi privește pe domnul ministru Cîțu și pe domnul ministru Oros. Ținând cont de faptul că domnul ministru Cîțu a mai trecut prin această procedură, printr-o moțiune de cenzură la Senat, pentru domnia sa, de data aceasta o să depunem la Camera Deputaților, astfel încât să fie evident faptul că toate forțele politice în afară de PNL, nu mai doresc să aibă de-a face cu un asemenea ministru. Îl rog public pe domnul ministru Cîțu să înceteze toate minciunile din spațiul public, nu are nicio legătură o moțiune de cenzură simplă cu nu știu ce site blocat de OZN-uri și extratereștrii din creierul dânsului”, a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu a spus că site-ul IMM a fost copiat de la PSD: „Îl regăsiți în Ordonanța de Guvern 110 din 2017”.

„La fel cum domnul Orban a copiat programul de guvernare al PSD pe care l-a folosit în Parlament, același lucru l-a făcut și domnul Cîțu. Singura problemă e că l-a copiat prost. Nu a făcut o convenție cu băncile foarte clară, ca Ministerul de Finanțe să fie decidentul celor care accesează această platformă și acești bani, aici vorbim de IMM-uri, vorbim de 60% din PIB și de 60% din angajații din România. Băncile vor hotărî cine va primi și cine nu va primi acest credit. Fără un accept prealabil din partea băncii, degeaba accesezi site-ul domnului Cîțu. Domnul Cîțu primește pe acest site anumite documente pe care le centralizează și le direcționează către bănci pentru analiză”, a spus președintele PSD.

Potrivit acestuia, același lucru putea să îl facă Poșta Română și în felul acesta nu trebuia folosit Ministerul Finanțelor Publice pentru acest lucru.

Marcel Ciolacu a mai spus că în privința agriculturii se știa foarte bine că urmează o secetă și i-a transmis ministrului Adrian Oros o serie de întrebări, dat fiind faptul că „dezastrul este clar, este compromisă producția agricolă de peste 50%, o recunosc și ei”.

„I-am trimis următoarele întrebări: De ce continuă să permită exportul de cereale dacă știe că România se va confrunta cu o penurie? Mai ales în contextul în care cel mai mare producător de grâne, respectiv Rusia, a interzis exportul. Vreau să realizați ce se va întâmpla cu prețul grâului sau cu prețul pâinii românilor în următoarea perioadă. Care este cantitatea de cereale pe care România a exportat-o în perioada stării de urgență? Ce cantitate de cereale se află în acest moment în rezerva de stat și pentru cât timp ar ajunge populației? Din informațiile mele este aceeași cantitate lăsată de PSD, prevăzută în normative care ajunge pentru o lună de zile, ținând cont de secetă și de starea de urgență și de pandemie trebuia să modifice legea și să direcționeze către rezervele naționale bani care să achiziționeze grâne”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD îl întreabă pe ministrul Agriculturii și de ce s-au returnat banii in acciza de motorină pentru trimestrul 4 din 2019, de ce APIA nu a încheiat plata subvenției pe 2019 din bani europeni și de ce Guvernul a oprit programul PSD de refacere a sistemului de irigații.

Ciolacu spune că prin programul PSD de refacere a sistemului de irigații s-a reușit creșterea suprafeței irigate cu aproape un milion de hectare în perioada 2016 – 2019, de la 300.000 de hectare.

De asemenea, o altă întrebare pusă de președintele PSD lui Adrian Oros este de ce PNL a blocat la CCR legea prin care producătorii agricoli afectați de secetă și-ar fi putut amâna ratele la bănci, astfel încât să dispună de lichiditate pentru refacerea culturilor și asigurarea hranei populației.

Convins că nu îi va răspunde nici ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nici ministrul Agriculturii, Adrian Oros, PSD a decis să depună moțiuni simple împotriva acestora.

(sursa: Mediafax)

X

Right Click

No right click