Senatul a respins OUG pe anticipate

Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

stampila vot 191124

Proiectul de respingere al ordonanţei a fost votat cu 86 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”.

Senatorul USR Florina Presadă a explicat că partidul din care face parte a votat împotriva respingerii acestei ordonanțe de urgență deoarece PSD nu își dorește reprezentarea corectă a Diasporei, referindu-se la prevederea privind creșterea numărului de parlamentari pentru românii de peste hotare care apare în actul normativ.

„USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei speciale astfel încât să fie puse în acord legile electorale. Dacă s-ar fi dorit să avem o legislațuie electorală cu prevederi clare, s-ar fi putut face, dar nu am avut voință politică de la majoritarea PSD. Am votat împotriva respingerii aceste OUG, pentru că nu e normal o majoritate formată în jurul lui Dragnea să decidă cum votează românii. PSD nu își dorește reprezentare corectă pentru diaspora și nu își dorește anticipate pentru că nu ar mai obține același număr de parlamentari ca în 2016. Credem că e nevoie ca Diaspora să fie reprezentată în mod corect”, a afirmat Florina Presadă, la explicarea votului în plenul Senatului.

În schimb, Șerban Nicolae a spus că este clar că Guvernul Orban nu a dorit o dezbatere transparență și de aceea a emis această OUG.

„Potrivit Constituției prin legea de aprobare sau respingere a OUG Parlamentul va reglementa măsuri. Există pe rolul Parlamentului propuneri legislative în materie electorală inclusiv legate de locale, dar și parlamentare. E clar că Guvernul nu a dorit să facă o dezbatere publică, transparentă. De aceea ne-am opus acestei OUG. Nu vă mai prefaceți că apărați drepturile românilor din Diaspora. Îi mințiți. Dacă voiați dezbatere, noi făceam oricând. Noi nu am făcut prin ordonanțe de urgență”, a afirmat senatorul PSD, în plen.

Senatorul neafiliat Dorin Bădulescu a declarat că nu era necesară ordonanțat de urgență, deoarece Parlamentul are mecanisme rapide prin care poate reglementa măsuri în legislative electorale.

„Știți de ce nu era de votat această OUG? Nu era de votat pentru că aveam niște mecanisme extrem de rapide prin care puteam reglementa. Vă aduceți aminte că am reglementat într-o săptămână pentru Diaspora, când era nevoie? De aia spun că blatul între cele două partide mari are un singur scop, să omoare partidele mici, astfel încât democrația să fie afectată. Astfel încât acest lucruri nu pot fi tolerate”, a subliniat Bădulescu.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vinerea trecută, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

(sursa: Mediafax)