Viitură pe un râu din Dolj. Barajul de la Verbița s-a rupt

Vineri, la ora prânzului, apa a rupt barajul de la Verbița, județul Dolj, provocând o viitură pe pârâul Baboia.

verbita 1

Potrivit Prefecturii Dolj, trei hectare de pășune au fost inundate și, de asemenea, drumul județean DL 552 B PLENIȚA – VERBIȚA a fost acoperit de apă.

Cea mai apropiată localitate, satul Cornu se află la 10 km de locul producerii incidentului.

Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a luat legătura cu toate instituțiile abilitate să intervină de urgență în zonă pentru a evita orice pericol.

Conducerea ABA Jiu a dispus activarea Centrului Operativ pentru Situatii de Urgență ABA Jiu si SGA Dolj și a trimis o echipă în zonă pentru a interveni.

La nivelul Primăriei Verbița nu a fost constituit Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Evenimentul nedorit, prin cedarea barajului s-a produs din cauze necunoscute. Volumul de apă deversat nu a produs pagube materiale cetățenilor comunei și nici infrastructurii DJ 552B, deoarece volumul de apă a fost preluat de albia pârâului Baboia, în cea mai mare parte, iar pe suprafețele de teren de aproximativ 2,5-3 ha pe care a băltit apa circa două ore, în urma retragerii acesteia am constatat că nu s-au produs pagube. Aceasta este ceea ce constatat comisia de intervenție din cadrul Primăriei Verbița în urma deplasării la locul producerii evenimentului”, a comunicat edilul localitătii Verbița.

Barajul Verbița se află în administrarea Primăriei Verbița și este dat în concesiune unei societăți piscicole.

verbita 3