Ziua Imnului naţional al României

Imnul naţional al României este un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 şi a fost intonat oficial, pentru prima dată, la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică, din Râmnicu Vâlcea, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. 

Filele de istorie românească ne aduc la cunoştinţă aceste realităţi care au fost şi care încă ne jalonează prezentul şi viitorul. Privind de la mare distanţă către aceste evenimente istorice, ele ne pot părea îmbrăcate într-o aură festivistă, ce emana un patriotism înflăcărat, dar, cu siguranţă, viaţa românilor era la fel de grea şi atunci, cum a fost încă de la devenirea naţiei şi până în zilele noastre.

De vreo treizeci de ani încoace, de când învăţământul românesc tot trece prin metamorfoze şi experimente arbitrare, Istoria, ca manual didactic, a devenit facultativă şi este intoxicată de imixtiuni politice şi de show-bizz. În momentul în care, alături de Ştefan cel Mare, a fost pus un prezentator de ştiri tv, al unei corporaţii media, insulta şi dispreţul faţă de istoria neamului şi-au atins ţinta, iar elevii nu-şi vor mai cunoaşte originile şi strămoşii.

Deşteaptă-te, Române!” mai rezistă, ca imn naţional, cât va mai putea şi cât timp românii îşi vor mai menţine individualitatea de neam şi tradiţii, în contextul globalizării şi a migraţiilor masive a popoarelor, în lume.    


X

Right Click

No right click