Civilizarea unei populaţii nu se poate face fără aplicarea unor măsuri coercitive

Este din ce în ce mai evident că procesul de civilizare a unei populaţii nu se poate face de pe o zi pe alta şi, mai ales, nu se poate face fără aplicarea unor măsuri coercitive. Iar unul dintre defectele ancestrale ale românilor este acela de a arunca gunoaiele, de orice fel, în ape, pe câmpuri, pe la marginea drumurilor şi chiar în spaţiile de agrement, cum sunt parcurile sau plaja, pe care, a doua zi, revin ca să mai prindă ceva ultraviolete...

Lipsa de educaţie civică şi a celor şapte ani de-acasă sunt primele cauze ale acestei poluări masive a naturii, în România, dar o altă cauză, la fel de importantă, este lipsa unor sancţiuni severe şi chiar răspunderea penală pentru astfel de practici!

Frica păzeşte via! – e zicala românească cea mai potrivită, în aceste cazuri. Numai aplicarea unor sancţiuni exemplare – s-a trecut la confiscarea automobilului cu care este transportat gunoiul, ceea ce este un prim pas important pentru stârpirea acestor năravuri! –, dar trebuie să existe şi răspunderea penală, cu închisoarea, pentru descurajarea recidivelor şi a fenomenului infracţional, în general.

Viiturile cauzate de ploile abundente, din ultima vreme, au adus munţi de peturi şi de alte gunoaie menajere pe albiile râurilor! Ce vină au flora şi fauna, din aceste ape curgătoare, ca să moară otrăvite de iresponsabilii care consideră că viaţa este făcută numai pentru ei?!... Aici trebuie umblat: trebuie arşi la buzunare şi să ajungă să-şi piardă şi libertatea, pentru faptele lor!

Viaţa pe care o trăim nu este făcută numai pentru noi, ci pentru toate vieţuitoarele care-şi trăiesc, şi ele, destinul pământesc, multe dintre ele devenind mâncarea noastră de zi cu zi. Animalele nu îşi fac nevoile fiziologice acolo de unde mănâncă. Omul, însă, da. Fie chiar şi numai din acest punct de vedere, aşa-zisa superioritate a Omului, faţă de celelalte specii, poate fi pusă la îndoială!