Amintiri de decembrie (III)

Era în ziua de 24 decembrie 1989, încă nu se ştia unde era Ceauşescu şi dacă nu cumva se va întoarce la putere – ceea ce pentru mulţi dintre noi ar fi echivalat cu condamnarea la moarte(!) –, eram la Casa Studenţilor, unde, împreună cu mai mulţi colegi de la fosta revistă a Universităţii, am editat prima publicaţie independentă din Craiova, care se numea GRAI STUDENŢESC, şi unde, pe prima pagină, a primului număr, a apărut fotografia lui Nicolae Ceauşescu, cu coarne de drac şi mustaţă de Hitler, făcută de Mircea Liviu Goga.

Pe la ora 17.00, am plecat spre casă. Coboram pe lângă Universitate spre liniile de tranvai şi vedeam cum, aproape de intersecţie, săreau scântei din asfalt: erau gloanţe trase de undeva, de departe, la intimidare, şi ricoşau...

M-am oprit, pentru moment, nu ştiam ce să fac: să fug şi să mă ascund – nu prea aveam unde şi, apoi, m-am gândit că, dacă fug, vreun lunetist mă ia imediat în vizor şi mă împuşcă... Aşa că am continuat să merg normal, până am ajuns în staţia de autobuz.

La acea vreme, exista traseul numărul 26, care mă ducea acasă, în Craioviţa Nouă. Am urcat în autobuz, mai erau câteva persoane, ne era teamă, mă gândeam că se poate întâmpla orice, că puteam fi împuşcaţi, iar când am ajuns în zona Severinului am auzit răpăituri de mitraliere care veneau din zona Brestei, peste Balta Craioviţei.

Când autobuzul a făcut la dreapta, pe strada Tufănele, către Craioviţa Nouă, şoferul a oprit şi ne-a spus să coborâm, că nu merge mai departe. Motivul: strada era blocată de circa 100 de persoane, adunate în jurul unui blindat militar (TAB), o maşină de Miliţie şi o Dacie alb-gălbuie (culoarea untului), din care miliţienii au scos cu civil câruia i-au pus cătuşe la mâini şi l-au urcat în maşina Miliţiei...

(Va urma)