Consilierii Vioricăi Dăncilă lucrează şi la Cotroceni?!...

Este surprinzător cât de repede trecem, sau trecem selectiv, în funcţie de simpatiile politice pe care le avem, peste amănunte de limbaj pe care le folosesc cei care ne reprezintă!

Viorica Vasilica Dăncilă este deja politicianul cel mai agramat pe care l-a avut România, de treizeci de ani încoace, după Nicolae Ceauşescu!... Este este urmaşa de necontestat a cizmarului din Scorniceşti, ajuns preşedinte al României. Dar Ceauşescu avea o scuză: absolvise doar vreo patru clase primare, poate că şi pe ălea aşa, mai pe sărite... Viorica Dăncilă, în schimb, se laudă cu patalamaua de la Facultatea de Petrol şi Gaze, din Ploieşti, unde, se ştie, intrau în toamnă, pe locurile rămase disponibile, toate loazele care nu trecuseră de examenul de admitere la facultăţile cu pretenţii.

Eu înţeleg că ingineria nu are prea multe în comun cu literatura, dar măcar cu limba română, pe care o vorbeşti din naştere, trebuie să aibă, pentru că trebuie să ştii să scrii corect ceea ce vrei să transmiţi, în orice situaţie din viaţă.

Să fi fost profesorii, de la facultatea menţionată mai sus, nişte agramaţi care nu vedeau că studenţii lor nu ştiau să scrie româneşte?!...

La Viorica Dăncilă nu mai avem pretenţii, e cel mai grav accident lingvistic din politica românească de după Revoluţie, dar m-a surprins să constat că nici preşedintele Klaus Iohanis nu cunoaşte prea bine sensul cuvintelor pe care le foloseşte în comunicatele oficiale.

Astfel, în comunicatul oficial pe care l-a citit, la Palatul Cotroceni, referindu-se la militarul român mort în atacul terorist din Afganistan, preşedintele Iohanis a vorbit despre moartea acestuia într-un... atentat.  

Să consultăm Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ca să vedem cum este definit cuvântul ATENTAT: Acțiune violentă, criminală, prin care se încearcă suprimarea unei persoane; Tentativă de omor; Încercare, tentativă de a ucide, a omorî pe cineva; A face o tentativă criminală asupra cuiva; A atenta la viața cuiva = a încerca să omoare pe cineva.

Deci, ATENTATUL este o tentativă (o încercare) de a omorî pe cineva, înţelegându-se că NEREUŞITĂ. În cazul în care acest ATENTAT duce la moartea cuiva, deja nu mai este un ATENTAT, ci un ATAC TERORIST CRIMINAL.

E surprinzător cum preşedintele şi consilierii, care probabil că îi scriu discursurile, nu au proprietatea asupra termenilor pe care îi folosesc(!).

Nu o fi nici un filolog printre consilierii de-acolo, sau or fi filologi din aceeaşi promoţie cu cei care-i scriu discursurile Vioricăi Dăncilă?!...

Cu alte cuvinte,  Consilierii Vioricăi Dăncilă lucrează şi la Cotroceni?!...