Domnul cetățean și "bă, primarule!"

boanchis editorialPartidul AUR este acuzat că a prezentat semnături false pentru europarlamentare. Chiar George Simion a spus, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea scandalului, că e imposibil să strângi 100.000 de semnături. "În 2020, AUR de abia și-a completat listele pentru Parlamentul României. Insist: listele de eventuali deputați și senatori." Și atunci de unde 100.000 de semnături?

Problema, însă, trebuie extinsă. N-am probe, dar îmi e greu să cred că alte partide au procedat impecabil. Și mă bazez pe o declarație a lui Robert Turcescu. El a făcut parte dintr-un partid (PMP) mai mic decât AUR, dar care avea în frunte un nume greu ca Băsescu. Îl citez Turcescu: "să jure pe ce are el mai sfânt fiecare secretar-general de partid din Romania că a depus liste cu semnături strânse pe bune pentru alegeri! Orice/oricare alegeri! De-ar putea xeroxurile din sediile de partid să vorbească și pixurile din secretariatele acelorași partide..." Îl cred. Fiindcă și pentru el s-au strâns semnături. A fost deputat.

Aceste lucruri se întâmplă într-o Românie care vorbește toată ziua despre digitalizare, deși orașele mari sunt pline și azi de afișe electorale. Cărți nu mai edităm, dar scoatem această hârtie igienică a creierului.

Cât despre primari... În Germania sau în Franța afli că "pe această bancă a stat Goethe sau Balzac." La noi, citești că "aceasta bancă din parc a fost vopsită de primarul cutare." Din start sunteți puși, pe cale psiho-lingvistică, în inferioritate. Bagabontul a devenit "domnul", domnul primar, iar dumneavoastră sunteți tu și voi, cetățeanule, cetățenilor, bă, electoratule!

În mod normal, ar trebui să discutăm despre domnul cetățean - care plătește taxe și îi votează pe briganzi - și despre primar. Simplu: primar. Adică un mitocan care le dă prietenilor contracte cu Statul, fiind conștient că poate să intre în istorie doar pe ușa DNA.

Hai, gata, mai închideți conducta cu domni și ctitori, că are și paranoia demnitatea ei!