Poți să ieși înălțat și din Divizia B

boanchis editorialSe întâmplă foarte rar, dar se întâmplă, să ieși înălțat și din Divizia B. Corvinul va juca în cupele europene. Și e obligată să rămână în Liga a doua. În acest fel, fotbalul românesc a răsplătit un lucru măreț (Cupa României la Hunedoara) cu o anomalie. Mă bucur pentru Hunedoara, dar nu e normal ca echipele de stat să concureze cu cele private. Patronii își riscă banii și libertatea. Echipele de stat reprezintă ambițiile unor politruci sau ale unor generali încovoiați. În ministerele de forță, nici măcar vipușca de la pantalonii de uniformă nu e dreaptă. 

Mă gândesc acum la frumoasa echipă a Corvinului de acum 40 și ceva de ani. Pe la lotul național antrenat de Lucescu au trecut opt fotbaliști de la Corvinul - Gabor, Andone, Klein, Rednic, Mateuț, Petcu, Bogdan, Văetuș - și au rămas a la longue cinci dintre ei. Am ajuns la Euro 1984 cu o combinată Craiova - Corvinul. În primul 11, mereu șase sau șapte fotbaliști de la Craiova. Am scris cândva că Balaci putea să dribleze și pe coperta unei reviste cu poza lui pe ea. Într-o fotografie-copertă a revistei color "Fotbal", care anticipa Euro '84, era Balaci cu mingea plutindu-i peste coama blonda. Și tocmai Balaci a lipsit de la Euro.  

Craiova și Corvinul vor juca un an în Divizia B. Corvinul va fi sprijinită să se desprindă cumva de stat și asta e bine. Craiova va fi singură, ca întotdeauna. Cu statul pe cap și cu dușmani inclusiv printre olteni. Dar își va reveni. Retrogradarea a fost o avarie de parcurs. Corvinul a renăscut după 30 și ceva de ani și asta nu e o metaforă. A renăscut. Dacă stai să te gândești, ultimul fotbalist important plecat de la Hunedoara a fost Lobonț. Nici nu se mai vorbea despre Corvinul. Și a luat Cupa României în 2024. Craiova a mai trecut prin situații grele, însă nu a fost absentă din gândurile celor cu repere fotbalistice. La anul, pe vremea asta, Craiova va fi promovată în Divizia A și va visa la cupele europene. Un an de zile, Liga 1 va fi ca România la Euro '84, când toata lumea zicea "se vede că lipsește Balaci".