Ne-a prins globalizarea nepregătiți

 

boanchis editorial"Înainte de a pleca la Paris, Brâncuși spăla vase la restaurantul Oswald din strada Câmpineanu", scria Arghezi. Această stradă dă în Bulevardul Magheru din București, așa că Brâncuși ar trebui să ne fie recunoscător, fiindcă l-am lăsat să muncească în Centrul Capitalei.

 

Am făcut o glumă (poate deplasată), însă asta e filozofia noastră. Ne găsim merite și după ce eram sau suntem la un pas de a distruge o valoare. De multe ori cerem să fim și recompensați material pentru asemenea "opere'", fiindcă avem suflete de ghișeu. 

Dar dacă ne cere cineva să anticipăm, ne-a terminat. Vă dau un exemplu. Eram, în urmă cu vreo zece ani, la Veneția. Unul dintre recepționerii hotelului, un român. Muncise ca să ajungă în poziția aia. L-am apreciat. Băiat deștept. Dar tot prost. Câștiga bine, însă a început să se plângă de bani, ca orice roman. Cinci angajați ai complexului luau mai mulți bani decât el, dar cu "patru dintre ei n-am nimic. Io am boală pe fraierul ăla!" M-am uitat la "fraier" și cam avea dreptate al meu. Era ușor hapciupalitic. A doua zi, din întâmplare, am aflat care e "șpilul". Aveam o treabă la recepție și am stat puțin la coadă, fiindcă se cazau niște chinezi. De cealaltă parte a tejghelei era "fraierul", care vorbea cu oaspeții în limba lor. Nu mi-am dat seama cât de fidel cunoștea chineza, dar mi se părea evident că se descurca. Faptul că făcuse un curs de chineză îl ajutase la salariu.

La capitolul ăsta, ne-au luat-o înainte și bulgarii. De vreo cinci ani, la recepțiile resorturilor de cinci stele de pe Litoralul lor e și câte un interpret de limba româna lângă recepționer.

În momentul ăsta, râdem de nepalezii din București. Sigur, noi râdem până și de indieni, iar subiectul ăsta n-ar trebui să-l pontăm. Chiar nu ne avantajează. Când Mittal a preluat combinatul din Galați, nu prea știa ca are și o echipă de fotbal (Oțelul) în antrepriză. Mai departe. În urmă cu 70-80 de ani, la Constanța, hamsiile se aruncau pisicilor, iar guvizii erau mâncarea săracului. Ce se întâmplă azi? S-ar fi gândit cineva că se vor mânca hamsii și în București, la Timișoara, la Craiova, la Iași? 

Nu doar capitalismul (în '90) ne-a prins nepregătiți. Ne-a prins nepregătiți și globalizarea.