Parlamentul European și poșetele

boanchis editorialIohannis a vorbit în Parlamentul European despre politicienii de acolo, dar s-a inclus și pe el. "În relația noastră cu cetățenii europeni levităm cam sus față de ei și poate ar trebui să reducem această distanță". Exercițiul critic al președintelui a fost excepțional. Exercițiul autocritic a fost jenibil. Iohannis a avut nevoie de nouă ani ca să vadă la ce distanță s-a poziționat față de cei care i-au oferit două mandate la Cotroceni. 

S-a făcut suta 50 de lei, iar europarlamentarii scuipă lozinci pe bani mulți, despre asta e vorba. Mă refer doar la europarlamentarii noștri, că de ăilalți nu mă interesează. Partidele își trimit în Parlamentul European membrii cei mai nepregătiți, deci cel mai ușor de dresat. Nu vă luați după faptul ca vehiculează niște clișee în romgleză. E vorba de o spoială, au citit pe sărite niște broșurici. În Euro-Parlament sunt executanți, iar după program se transformă în târgoveți cu statut diplomatic.

România nu există în Parlamentul European. Acolo au fost trimise neveste, fiice și subalternele cele mai devotate șefului de partid. Iar subalternele își trădează pană la urmă șefii, că așa e devotamentul la noi. 

Mă văd obligat, dar există și obligații plăcute, să repovestesc o întâmplare cu doamna Dăncilă, de pe vremea când era europarlamentareasă. În urmă cu vreo zece ani, dumneaei nu visa că va fi premier și finalist prezidențial, însă a făcut parte dintr-o delegație de europarlamentari români care trebuia să aibă o întâlnire, în aeroportul din Bruxelles, cu un șefulache din U.E. Lumea - punctuală. A întârziat doar cucoana scoasa din ghergeful politicii teleormănene. Când a apărut, Dancilă era hamalită rău. Cocoșată. O trăgeau cu fruntea spre pedichiură vreo șase pungi cu ii, fote, ilice, cizmulițe și maglavaisuri cosmetice, cumpărate din aeroport. Bossulică de la U.E. o privea paralizat pe precupeața de Duty-Free. Probabil ca Margaret Thatcher a abordat același stil când a atacat Malvinele. Ținea în mană o paporniță cu sulemeneli. Eu glumesc, însă gândiți-vă că nici Margaret Thatcher nu era de origine nobilă. Presa o numea "fiica băcanului", fiindcă tatăl ei avea prăvălie. Dar prestanța se dobândește. Și Thatcher a dobândit-o. 

Știți care e culmea? Dăncilă era și cred ca a rămas cea mai lady dintre europarlamentăresele românce. Nu le-ați văzut pe țărăncile de oraș din noile partide. Le împing de la spate foamea, răutatea și dorința de a avea niște poșete de firmă.