Rudele bogate ale politicienilor săraci... (cu şapte exemple din politica autohtonă)

Totul a început cu Mătuşa Tamara, pe numele său complet Tamara Cernasov, la acea vreme, în vârstă de peste 90 de ani, care, în anul 2000, ar fi lăsat moștenire familiei Adrian și Dana Năstase tablouri, papirusuri, bijuterii ce, odată vândute, au adus aproximativ 400.000 de euro bugetului familiei fostului premier al României. Ca să nu bată la ochi, banii au fost depuşi în contul Danei Năstase, pe considerentul că ea, nefiind om politic, nu trebuie să depună declaraţie de avere. Dar nişte câinoşi de ziarişti au descoperit tranzacţia şi au făcut-o publică, iar, de atunci încolo, lui Bombonel i-a mers din ce în ce mai rău: a fost acuzat de luare de mită şi a ajuns să-şi zgârie gâtul cu un glonţ în încercarea de a nu ajunge la puşcărie... Dar puşcărie tot a făcut şi, cu această ocazie, a îmbogăţit bibliotecile cu nişte cărţi cu conţinut neo-stalinist prin care ne îndeamnă, destul de transparent, să ne reîntoarcem în braţele Mamei Rusia.  

De atunci încoace, Mătuşile Tamara, mamele, taţii şi chiar odraslele bogate ale politicienilor săraci – care nu au averi şi mulţi bani pe numele lor, ci pe numele acestor rude –, s-au multiplicat.

De exemplu, Lucia Gherardi, pensionară dintr-o fabrică de confecții, pare a avea o sursă inepuizabilă de bani pe care îi cheltuie pentru fiul său, nimeni altul decât baronul de Vrancea, Marian Oprișan. Oficial, Lucia Gherardi nu are afaceri care să justifice sumele cu care întreține opulența fiului său, șef al Consiliului Județean și al PSD Vrancea. Dar, pentru că fiul său este băiat bun şi ascultător şi nu îşi lasă jucăriile împrăştiate prin cameră, deunăzi, mama sa i-a cumpărat băiatului un autoturism pick-up Ford Shelby F 150, în valoare de 120.000 de euro, să aibă şi el cu ce să se joace în timpul liber... De menţionat că Lucia Gherardi are pe numele său o vilă în localitatea Bolotești, tot pe numele său sunt şi celelalte mașini cu care baronul de Vrancea s-a plimbat în ultimii ani și i-a mai oferit fiului său şi un împrumut de 50.000 de euro, potrivit declarației de avere depusă de Marian Oprișan în anul 2018. Astfel, de când politicienii au fost obligați să depună declarații de avere, Marian Oprișan e finanțat de mamă, pe numele căreia se află toate bunurile sale, chiar dacă, potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului, Lucia Gherardi nu are nicio firmă, care să îi aducă o sursă consistentă de venit.

O reţetă asemănătoare a aplicat şi tatăl fostului ministru de Finanţe – cel considerat de Liviu Dragnea ca fiind creierul revoluţiei fiscale, Darius Vâlcov, care a declarat că, în anul 2011, a cumparat trei lingouri de aur pentru a le face cadou nepoţilor săi, suma totală cheltuită pentru aceste aşa-zise cadouri fiind de 156.000 de euro; de aici provin, chipurile, banii pe care nu-i poate justifica familia Vâlcov...

Cel mai recent caz semnalat de Agenţia Naţională de Integritate este cel al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care nu poate justifica peste 2,7 milioane de lei din averea personală. El spune că mama sa i-a donat 1,5 milioane de euro, bani care ar fi provenit din vânzarea unui imobil:Pe parcursul a un an, un an şi ceva, mama mea mi-a acordat împrumuturi până la incidenţa sumei de 1,5 milioane de euro. În 2009, în baza unui contract notarial, respectiv a unui act notarial de donaţie, aceşti bani, 1,5 milioane de euro, proveniți dintr-o vânzare a unui imobil, au fost certificați ca fiind donație”, a spus Cătălin Cherecheș.

Mama primarului din Baia Mare este Viorica Cherecheş, deputat în Parlamentul României din anul 2016, din partea PNL, iar ea a declarat că i-a dat aceşti bani fiului său ca să aibă pentru cheltuielile din campania electorală a PSD. (De observat că mama este penelistă, iar fiul pesedist, dar, după cum se deduce, doctrinele celor două partide se întrepătrund armonios în familia Cherecheş). Viorica Cherecheş este şi medic la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie din Baia Mare.

Tot ziariștii, ca de fiecare dată, au făcut dezvăluiri despre averea incredibilă pe care o deţine primarul din Iaşi, Mihai Chirică, cel care, o vreme, a făcut pe opozantul lui Liviu Dragnea. La agonisirea acestei averi a contribuit întreaga familie a primarului – soacra, unchiul, fratele, mama, ca administratori ai unor societăţi comerciale/paravan prin intermediul cărora s-a jonglat cu terenuri în zone selecte, cu apartamente, vile în Iaşi şi la munte. Dar cel care vine tare din urmă şi pare să le dea lecţii de business celorlalţi este chiar bebeluşul de numai 11 luni al primarului, care i-a cumpărat tatălui său... o vilă în valoare de 250.000 de euro(!!!)... O  precocitate greu de egalat, dar nu se ştie niciodată, în PSD, iată, se petrec astfel de minuni, mai ceva ca ale lui Arsenie Boca!...

Fiica lui Petre Daea deține, din 2006, o fermă piscicolă în Crevedia, județul Dâmbovița, cu 650 de hectare de luciu de apă, concesionate de la Agenția Domeniilor Statului, şi se vaită public, prin vocea tatălui său, că are probleme cu cormoranii, care-i mănâncă peştele... Petre Daea a arătat cu degetul spre cormorani, sugerând că ar cam trebui exterminaţi, pentru că... „fac baie în piscină”, dar a uitat să spună că fiica sa are această afacere în piscicultură, pentru a nu fi acuzat că, de fapt, din poziţia de ministru al Agriculturii, îşi apără afacerea de familie(!). Această fiică mai mare a lui Petre Daea este acționar și administrator la firma Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița. Când a fost întrebat de ziarişti despre afacerea fiicei sale, Petre Daea a închis imediat telefonul, deşi putea să ne spună ceea ce oricum s-a aflat, şi anume că Piscicultorul SA a primit, din 2012, fonduri europene de aproape un milion de lei, iar cifra de afaceri a societății este, în medie, la două milioane de lei, fiica sa preluând afacerea cu numai 40.000 de euro.

Şi, în sfârşit, ultimul de pe listă, dar, după modelul Ion Iliescu, aproape primul, Victor Florin Dăncilă, fiul premierului Viorica Vasilica Dăncilă, care a mai avansat un pas în carieră, ajungând consilierul președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc. El s-a angajat în instituție în 2018, pe post de consilier al lui Ilie Sârbu, care este vicepreședinte al Autorității de audit, la numai o săptămână după ce mama sa, Viorica Vasilica Dăncilă, s-a instalat la Guvern, ca premier.

Pentru că aptitudinile şi competenţele lui Victor Florin Dăncilă, în funcţia pe care o deţine, depăşesc orice imaginaţie, este deja oficial faptul că Busuioc intenționează să îl numească în funcția de secretar general adjunct al Curții, în acest sens, notificând deja Agenția Națională a Funcționarilor Publici că intenționează să modifice organigrama Curții – după cum au declarat surse din cadrul instituției.

Înainte de a deveni consilier la Curtea de Conturi a României, Victor Florin Dăncilă a lucrat la OMV Petrom SA, în calitate de specialist în probleme de mediu. Tatăl său este manager regional la OMV, iar mama sa, Viorica Vasilica Dăncilă, a fost angajată, până în 2009, tot aici, după care a devenit europarlamentar PSD, apoi primul premier (nu e pleonastic!) al României care nu este în stare nici să lectureze corect un discurs pe care i l-au scris alţii şi care a stat, în ascultare şi obedienţă, sub comanda lui Liviu Dragnea, până în ceasul al doisprezecelea, când Codul Penal l-a primit pe acesta, cu braţele deschise, şi i-a promis că vor avea, împreună, de acum înainte, o lungă relaţie...


X

Right Click

No right click