Utopia turismului din Craiova

Craiova turistică este o himeră. Festivalurile, târgurile și alte expoziții stradale trebuie gândite pentru locuitorii din oraș pentru că cifrele ne trezesc repede la o realitate clară care arată că Bănia nu o să fie o destinație turistică niciodată.

În 2024, anul în care orașul a arătat cel mai mult ca unul spre care turiștii să se îndrepte, au ajuns în întreg județul puțin peste 40.000 de oameni din alte orașe care s-au cazat într-un hotel. Asta ne plasează Doljul undeva la jumătatea clasamentelor, ușor peste Satu Mare sau Caraș Severin și mult sub Brașov, care a fost vizitat până acum de 325.000 de oameni. Alte orașe județe care nu au turism au totuși cifre mult mai mari. Bihor a adunat mai mult de dublu față de Dolj la fel ca Vâlcea sau Mureș. Opt județe și Bucureștiul au înregistrat peste 100.000 de turiști în același timp în care în Dolj au venit numai 40.000 de oameni.

Datele se referă la ce s-a înregistrat în prima parte a acestui an. Am vrut să verific succesul târgului de Crăciun și am analizat și informațiile statistice ale anului trecut. Acolo, aparent stăm și mai rău. În tot anul 2023, în Dolj au ajuns 186.116 turiști. Asta plasează județul pe locul 22 în clasamentul general. Fix la jumătate. Bacăul ne-a depășit cu două sute de turiști, iar Ilfov-ul cu 14.000. Iașiul ne-a devansat cu un număr mai mult decât dublu de turiști, iar Mureșul sau Vâlcea cu peste 470.000 de vizitatori se uită ironic la tentativele Doljului de a deveni o atracție pentru călătorii dornici de vacanțe scurte.

În top, cum este și normal, domină Bucureștiul care absoarbe turismul de afaceri, Constanța care consumă cifrele în timpul sezonului estival și Brașovul care este destinație de iarnă. Toate trei au peste un milion și jumătate de turiști.

Clujul și Sibiul, două județe care nu sunt chiar turistice râd de noi. Emil Boc a numărat aproape 700.000 de turiști, iar la Sibiu au poposit peste o jumătate de milion de oameni în 2023. Cumva, cifrele arată că nu vom fi oraș turistic dincolo de orice efort și cel mai bine ar fi ca toată lumea să facă „lucruri” pentru locuitorii cetății, pentru că vizitatorii par a ocoli capitala Olteniei în ciuda entuziasmului.

Într-adevăr, Craiova a crescut în 2023. Cu un an în urmă vizitaseră orașul 107.000 de oameni. Putem spune că târgurile, festivalul și alte minuni aproape au dublat numărul, dar mi-se pare un efort prea mare pentru niște beneficii prea mici.

Sper că indiferent de rezultatul alegerilor administrația care o să rămână sau o să se schimbe la Craiova să se gândească mai tare la locuitorii orașului decât la niște ipotetici vizitatori care par să fie greu de adus.