Dezamăgirea Craiovei!

Recunosc faptul că dintre toți candidații care alergau spre primăria din Craiova, cel mai tare părea să promită Emilia Neagu. Părea că USR a extras o carte câștigătoare mai ales atunci când domnița a fluturat pe rețelele de socializare teza de doctorat a doamnei primar. Am crezut că va fi o luptă în care cele două femei urmează să ofere alegătorilor spectacolul total al schimbului de idei și al polemicii constructive.

Visul s-a spulberat după ce analiza doctă a tezei scrisă de Olguța Vasilescu nu a mai apărut, iar gura lumii a început să discute că în locul analizei a apărut un PUZ. Ultimele speranțe au fost alungate din mintea mea ca un vis supra-realist în momentul în care am căutat cu interes un CV al candidatei partidului de oameni noi din politică și nu am găsit nimic.

Femeia a terminat, conform rețelelor de socializare, o facultate privată la București, iar conform unor alte surse un colegiu de birotică și Universitatea din Craiova. Cumva diferența dintre Marcel Ciolacu și candidata USR din Bănie este aceiași cu diferența dintre Facultatea Titu Maiorescu și Universitatea Ecologică. Oricum, experiența profesională a candidatei care „aleargă” sub sigla partidului elitelor intelectuale pare să fie simplă. A făcut școala degeaba pentru că s-a ocupat numai de imobiliare.

Aici, problemele încep să se complice și să semene cu o telenovelă  turcească filmată cu un buget redus și personaje demne de filmele de acțiune. Femeia a vândut apartamente contra comision, dar a încercat și tunuri de excepție în lumea tenebroasă a rechinilor. Așa se face că mandatara Emilia Florentina Neagu apare cu mai multe pretenții ca Fulguță Fulgeran sau Nuțu Cămătaru.

Femeia apare ca mandatară a lui Gheorghe Bratu, un cetățean care obosise să revendice niște terenuri moștenite și a găsit în candidata USR la primăria Craiovei persoana potrivită pentru a pune capăt chinului birocratic. Problema este că omul moștenise niște teren prin comuna Șimnicul de Sus, iar prețioasa Emilia Neagu a făcut o magie și l-a retrocedat în periferia Craiovei. Atunci, grație abilităților inegalabile ale mandatarei Neagu, fostul fotbalist Silvian Cristescu punea mâna pe 30 de hectare de teren lipite de Craiova cu un preț de 2,6 lei pe metru pătrat.

Un alt cetățean care obosise să lupte pentru moștenirea luată de comuniști este și Emil Zisu care a mandatat-o tot pe Emilia Neagu să se ocupe de „optimizarea” retrocedării. Numele candidatei USR apare printr-un dosar care s-a judecat tocmai la Tribunalul Călărași, dar care avea ca obiect tot terenul din Ghercești și Șimnic.

Mandatara Emilia Florentina Neagu este și „pretențioasă”. Cele mai multe pretenții le are față de fostul ei partener Silvian Cristescu alături de care a făcut și afaceri profitabile, așa cum am descris mai sus. Acesta s-a plâns la începutul campaniei de într-un podcast despre defectele fostei sale partenere, dar nu am dat atenție și am pus asta pe seama unor traume de altă natură. Cu toate astea numărul mare de dosare cu pretenții care au numele celor doi m-a făcut să realizez că fostul fotbalist al Universității Craiova chiar a suferit o depresie financiară profundă din relația de afaceri cu politicianului USR.

O altă femeie care și-a intersectat destinul cu cel al Emiliei Neagu se numește Ana Mitroi și a fost chemată, la rândul ei, prin mai multe tribunale pentru a restitui un împrumut de 20.000 de euro, semn că, în afară de imobiliare, speranța lui Drulă de la Craiova a activat și pe piața financiară non-bancară a orașului alături de alte nume celebre din oraș.

Una peste alta, speranțele celor care voiau ca orașul Craiova să nu mai fie dominat de PSD par să se fi spulberat, cel puțin în ceea ce o privește pe candidata aleasă de Drulă, Orban și Tomac. După retrocedări dubioase făcute cot la cot cu niște rechini imobiliari demonizați de șefii tăi de partid și de toți alegătorii nu poți să te prezinți ca o Ileana Cosânzeana care luptă feciorelnic împotriva unei caracatițe a mafiei ca într-un tablou renascentist semnat de un discipol al lui Michelangelo.

Este evident că partea aia de populație care vrea schimbare, vrea elită și vrea altceva nu se poate regăsi în ce au ales cei trei crai de dreapta de la București fără să caute deloc prin dosarele tribunalelor și prin poveștile străzilor greu de pătruns din Craiova.