Statul paralel de la Craiova

Atât de deconectată este Craiova de plutonul orașelor fruntașe din România încât ne există nici stat paralel. Toată România vuiește după ce Coldea a ajuns la DNA. Toată țara caută să vadă cine tremură mai tare după ce se anunță dezvăluiri.

De la Ploieștiul care avea „unitate de elită” și până la Cluj, unde era celebrul grup care coordona sistemul din butoanele unse cu banii de la Caritas, prin toate orașele mari ies la iveală oamenii lui Coldea. La Craiova este liniște. Dosarul Olguței s-a „comandat” de la București. Procesele Universității Craiova, unde Trăilă era opozant s-au „rezolvat” tot din capitală. În rest, atât de liniște este prin lumea paralelă a orașului încât Coldea pare să nu fi avut „filială” prin oraș.

Poate că este din cauză că nu era nimic de furat. Noi, la Craiova am distrus tot cu o rapiditate așa de mare încât am ajuns în situația în care nu suntem deloc atractivi pentru hoții profesioniști. Fabrica de Avioane a zburat aproape în totalitate, Electroputere a rămas ca o schelă vopsită, iar Combinatul Chimic a dispărut ca să apară mai bine în poze apusul de soare.

Câteva terenuri și o grămăjoară de monede nu au cum să stârnească interesul unor grupări specializate. Așadar, vrem, nu vrem, Craiova stă departe de vâltoarea statului paralel. Poate că este mai bine, dar cu siguranță arată și nivelul la care a ajuns orașul care în trecut era în top.

Normal, Craiova are toate serviciile. Care mai de care mai secrete sau mai pompos denumite. Cu toate acestea, în afară de doi – trei avocați mai răsăriți care scot din impas hoții ajunși la ananghie nu există un factotum care să rezolve probleme sau, în alte situații, să poată să creeze niște probleme reale.

Au mai fost niște șefi de poliție care mai arestau dintr-un telefon, unele telefoane chiar aflate sub mandat de ascultare. Au mai răsărit câțiva ofițeri care rezolvau sau creau probleme, dar nu a existat nicio structură organizatorică și nicio eficiență. Într-un fel asta este un lucru bun. Oamenii trăiesc liniștiți, justiția este corectă, iar afacerile merg.

În alt fel acest lucru, repet, este rău: înseamnă că afacerile merg atât de prost încât nu s-a chinuit nimeni să se organizeze pentru a le fura. Nu a considerat niciun om rău că merită efortul de a avea ceva influență în Craiova pentru că, aparent nu mai este nimic de furat.