Milioanele din canalizare

Am promis să scriu uneori despre oameni. Să vă prezint povești de succes pe care să le putem urma pentru a avea parte de fericire și bunăstare materială și spirituală! Glumesc. V-am promis să vă arăt din când în când anomaliile absurde ale unui sistem falimentar. Oameni pe care în afară de noi nu-i mai vede nimeni, iar astăzi vă arăt un alt milionar anonim care răsare dintre rafturile prăfuite ale unei birocrații misterioase care fabrică fericire pentru cei care-i înțeleg dedesubturile.

Ne întoarcem în timp. Acum șase ani. Un tânăr de viitor completa declarația de avere de la Compania de Apă Oltenia. Actul semăna mai mult cu o plângere pentru că tânărul Alin Ionuț Șuiu, deja director adjunct, se plângea în tăcere că nu prea îi ajung banii. Tânărul angajat la firma statului încasa 8000 de lei pe lună, dar soția, tot bugetară, scădea media familiei cu numai 2000 de lei aduse în casă la fiecare chenzină.

Familia părea una care să poată să trăiască decent într-un oraș de provincie în care nici pretențiile nu sunt prea mari și nici ispitele nu se ascund la fiecare colț de stradă. Pentru a putea aduna mai mult, tânărul Șuiu domicilia la țară unde viața este mai fericită și mai ieftină.

Sărim trei ani în această poveste și regăsim tânăra familie de bugetari în același poziții. El „calcă” apa cu grijă și atenție. Ea muncește tot la stat. Șefă de birou la ANPC. Singura diferență este legată de acaretele care au răsărit în „curtea” bugetarilor ca niște ciuperci rezistente după o ploaie cu praf saharian.

În câțiva ani, funcționarii au agonisit patru terenuri și două spații comerciale. Familia Șuiu a reușit, din salariul de la stat, să adune 137.000 de metrii pătrați de teren intravilan și 88.000 de teren agricol în comuna Goiești din Dolj. Atunci când nu cumpărau teren, soții plecau repede de la birou pentru a lua un spațiu comercial. În total 1700 mp de spațiu comercial au apucat să adune din salariu.

Ca și când asta nu ar fi destul, imediat după ce a consemnat această performanță funciară, șeful canalizărilor din capitala Olteniei a continuat expansiunea antreprenorială. În 2022 a trecut din nou pe la notar de șase ori. Astfel el și-a dublat dimensiunea terenului agricol și poate intra oricând în cartea recordurilor detronând cu succes un alt „Dinu Păturică” modern care reușește să treacă de la statutul de salariat la cel de latifundiar cu o rapiditate uluitoare.

Probabil că analizând randamentele și alți coeficienți care ajută analiștii să evalueze evoluțiile din mediul antreprenorial am putea să comparăm situația acestui funcționar cu unicorni celebrii de pe piețele bursiere din Londra sau New York.

Problema este că nimeni nu analizează, iar astfel de cazuri rămân anonime, iar oamenii nu se pot inspira din succesul unor asemenea maeștrii ai succesului în viață.