Cine câștigă Craiova?

Aseară eram în studioul Realitatea Plus când, minute bune, președintele AUR, George Simion, a vorbit despre Craiova. Pe de o parte el a vorbit despre Craiova și din curtoazie pentru că știe cât de tare iubesc orașul în care m-am născut. Pe de altă parte, pentru partidul lui George Simion, acest oraș o să reprezinte una dintre redutele cele mai importante în lupta electorală.

Pentru suveraniști, Craiova a devenit foarte importantă pentru că aici a fost identificat și lansat rapid unul dintre cei mai buni candidați la alegerile locale pe care AUR îi are în momentul de față. Marian Vasile a fost aruncat de Simion în luptă după ce, ani de zile, liberalii sau democrații au barat calea politicianului spre primărie unde ar fi produs emoția schimbării și ar fi dat fiori reci oricui se afla la butoane.

Un tandem Vasile la Primărie – Dămureanu la Consiliul Județean arată bine într-o zonă în care PSD nu a avut probleme în alegeri vreme de trei decenii. Cumva jocurile vor fi strategice, iar la Craiova se va întâmpla un lucru unic în strategia electorală din România.

Dacă la Timișoara sau la Vâlcea se taie capetele liberalilor care nu vor alianță cu PSD, la Dolj, PNL va fi forțat să aibă candidați proprii pentru a nu polariza lupta electorală. Devenit de multă vreme un gadget dispensabil pentru social-democrați, PNL va fi pus să lanseze candidați proprii pentru că, oricum nu are un electorat care să se ducă spre candidații PSD și pentru a rupe, măcar câteva procente din voturile care altfel s-ar duce spre oricine candidează împotriva Olguței Vasilescu.

Din puținele procente ale liberalilor, la alegerile din iunie, s-ar duce spre Olguța Vasilescu  un număr infim de voturi dacă Giugea sau alt om de sacrificiu nu ar fi lansat în cursă. Restul voturilor ar migra spre un candidat USR sau spre altul care ar fi identificat drept challengerul oficial al alegerilor.

În momentul de față Marian Vasile a ocupat lejer poziția de prim opozant al Olguței Vasilescu. Are o experiență politică vastă, știe organizare, are susținerea lui George Simion care a venit deja de două ori în Craiova și beneficiază și de rețeaua vastă creată de Ringo Dămureanu care conduce una dintre organizațiile puternice ale AUR.

Vasile a hărțuit administrația PSD în timpul în care a fost consilier local, iar acum, scăpat de restricțiile impuse de liberali poate să facă un joc în care să nu fie incomodat de nimeni. Am lăsat la final partea cea mai importantă.

George Simion a spus că, în orașele mari, este dispus să sprijine orice candidat care are șanse mai mari decât un candidat AUR să bată baronii locali ai PNL și ai PSD. Asta înseamnă că la Craiova, Simion se așteaptă la reciprocitate. În traducere, este posibil ca USR – Forța Dreptei – PMP să retragă orice candidat și voturile anti-sistem și anti-PSD să se ducă spre candidatul AUR care la acest moment este mult mai bine plasat decât orice alt pretendent la fotoliul de primar.

Este așteptată o luptă polarizată în care Craiova o să fie împărțită în două. Factorul PNL este infim și nu va conta deloc în economia alegerilor. Olguța Vasilescu poate să tranșeze lupta în cazul în care USR nu renunță la candidat. Vor fi negocieri la care împărăteasa social-democrată este expertă mai bună ca Machiavelli și strategii la care urmașii lui Ion Iliescu au excelat din cele mai vechi timpuri.

În același timp, Marian Vasile poate să câștige dacă toate voturile anti-PSD sunt canalizate spre el. Deși a avut în timp o mulțime de oameni care au venit cu CV-uri bune și care au reprezentat partea nereprezentată de electorat liber și frumos, USR nu a venit niciodată cu un candidat credibil la vreo tură de alegeri din Craiova. Nici acum, progresiștii ajutați de oamenii lui Ludovic Orban și de PMP nu par a avea un „produs” care să devină locomotivă. Asta înseamnă că există șanse mari ca propunerea lui Simion să prindă contur, mai ales că lipsa unui candidat AUR în alte orașe ar fi de bun augur pentru anumiți candidați USR.