Cine conduce Craiova?

Vedem din patru în patru ani niște oameni care încep prin a lansa urări languroase de Crăciun, continuă prin a împărți cu profesionalismul unor sudori comuniști lalele ieftine de 8 Martie și finalizează cu pioșenie caraghioasă precampania în timpul sărbătorilor pascale. Aproape niciunul dintre ei nu conduce nimic. Ei caută să ia un salariu, să capete un pix cu cerneală albastră care să mâzgălească vreo combinație în posturile mai importante din aparatul de stat.

Marile afaceri nu sunt la ei. Nu contează aproape deloc mai mult decât niște angajați care sunt lăsați să își facă de cap într-un loc în care oamenii care cu adevărat contează nu se mai manifestă din cauza faptului că au constatat, uneori cu suferință, că nu merită.

Adevărații oameni care conduc orașul sunt cei care au reușit să pună mâna pe atât de mulți bani încât nu mai pot să fie atinși de fluctuațiile ciclului electoral și consideră că nu merită riscul de a se implica direct în viața publică. Unii dintre ei au avut aventuri la vârful statului sau încercări timide de a cocheta cu politica în tinerețile zbuciumate în care au evoluat spre vârful ierarhiei.

Oamenii din spatele banilor vechi, făcuți imediat după evenimentele din Decembrie 1989, au devenit niște necunoscute pentru tânăra generație. Radu Berceanu care a predat o lecție de abilitate atunci când s-a retras din politică și s-a dedicat afacerilor este unul dintre numele care poate să fie trecut în rândul adevăraților conducători din această zonă de Românie. Popeci cu ale lui afaceri bine segmentate s-a ținut departe de viața publică și nici nu are mari nevoi de la zona administrativă. Mai avem un misterios Anghel care apare în toate topurile marilor agricultori. A avut implicări discrete în zona politică, dar după schimbarea garniturii de figuri publice, deja diferența dintre el și noua nomenclatură a fost așa de mare încât raporturile au fost bine determinate, iar cererile unilaterale. În zona de bani vechi mai îl mai găsim și pe Cherciu care a reușit să se păstreze în spatele scenei deși a avut interacțiuni multe cu administrația dat fiind faptul că dezvoltă imobiliar. Cioană și al lui MITLIV poate fi plasat în zona banilor vechi care contează, mai ales după ce a încheiat zbuciumul de la Sibiu. Nu mai știm cu exactitate cât de tare mai contează Dinel care odată eliberat nu s-a mai afișat deloc și a zburat sub radarul care l-a detectat cu atât de mare promptitudine în trecut. Din zona banilor făcuți recent putem să identificăm două – trei nume care au apărut pe firmamentul zonei de putere din Craiova, dar nu vreau să intru acum în detalii.

Cam asta este scena de putere din Craiova. Este posibil să fi uitat vreun nume sau să-l fi sărit intenționat pentru că nu numai banii sunt cei pe care i-am luat în calcul în momentul în care am trecut în revistă această pleiadă de cetățeni.

Oricum, dacă veți vedea diferiți candidați agitându-se spasmodic în perioada următoare și alergând cu respirația sacadată pentru vreun post public trebuie să știți că raporturile de putere dintre acești candidați și oricare din oamenii enumerați mai sus sunt de subordonare.

Vremurile în care secretarul de partid dicta unui conducător de întreprindere au trecut și acum este simplu de înțeles care este șeful dintre cele două categorii de cetățeni. Poate că, deși nu se implică activ pe scena publică, acești șefi ar putea să facă un pic de curățenie pe lista marionetelor. Ca gest de curtoazie pentru toată societatea.