Cine luptă pentru Primărie în 2024

Parcă ieri, străzile orașului erau presărate de oameni îmbrăcați în geci de culori diferite care promiteau că votul acordat unui anume candidat urmează să transforme viața oamenilor într-o experiență extrasenzorială spectaculoasă și de neimaginat. Patru ani au trecut aievea, iar băieții cu geci și plase de promisiuni urmează să iasă din nou pe străzi. Nimic nu s-a schimbat, dar trebuie îndeplinită formalitatea unui vot în care, din nou, de zeci de ani, ne întrebăm cu cine votăm.

Olguța Vasilescu este, indiscutabil, cea care va purta flamura roșie a partidului care a guvernat cea mai mare parte din cele trei decenii scurse de la căderea comunismului. A câștigat alegerile de trei ori, dar efectiv a ocupat fotoliul de primar numai 9 din cei 12 ani de mandat. O perioadă a fost la București în guvernarea finului Dragnea.

Liberalii oscilează între fiul risipitor Nicolae Giugea care s-a întors la matcă după un periplu la Forța Dreptei și Marian Vasile care are avantajul unei figuri mai cunoscute pe plan local. Primul a obținut un rezultat nesperat în urmă cu patru ani când a fost aruncat în cursă deși cel de-al doilea ar fi stat mai bine în sondaje. Pe turnantă, sub-prefectul Nicușor Roșca pare a fi preferatul conducerii locale care nu dorește să se creeze vreun pol de putere în partid.

Rămășițele armatei democrat-liberale care nu s-au regăsit în PNL și tinerii frumoși și liberi de la USR au găsit  un portdrapel care are notorietate mică, potențial de creștere mare și un atu deosebit. Emilia Neagu nu este cunoscută publicului larg dar se mișcă bine din postura de challenger. Are imaginea potrivită, probabil că nu are vulnerabilități și are și o copie după lucrarea de doctorat a actualului primar.

AUR încă nu a găsit destinatarul valului de simpatie de care beneficiază în oraș George Simion.  Deputatul Ringo Dămureanu ar putea să fie alternativa cea mai bună a partidului din cauza notorietății, dar nu este exclus ca el să țintească candidatura la șefia județului și să identifice alt candidat pentru Craiova. Oricum, AUR pare un pericol mai mare pentru PSD decât celelalte alternative.

Jurnalista Ramona Săseanu ar putea să candideze independent și acest lucru ar încurca toate calculele pentru că atât PNL cât și USR ar putea să-și dorească să mizeze pe un candidat care să reunească toate voturile anti-PSD din oraș. Conflictele ei vechi cu administrația social-democrată au avantajul de a asigura alegătorii că nu va fi o candidatura „pe blat”. Ramona a arătat că se pricepe și la administrație atunci când a condus Televiziunea Română.

La fel ca și în marile orașe, partidele fac și calcule cinice. Oricând, sătui de politicieni, oamenii ar prefera un Popeci care deși nu este vizibil are o notorietate bună, un Cherciu care este considerat cel mai bogat craiovean, un Anghel fără notorietate publică dar cunoscut de mulți dintre cei care au legătură cu afacerile sale.

Nu o să avem parte de mari surprize. În oraș PSD are un bazin de aproape 30%, PNL poate să adune maxim 15% după toate bâlbele guvernării, anti-PSD există un bazin aproape egal cu suporterii Olguței Vasilescu și mai avem un AUR care adună fără candidat aproape 20 de procente. În condițiile astea, Olguța rămâne primar dacă împarte voturile anti-PSD sau pierde alegerile dacă „polul” local al dreptei alege un candidat care să nu fie prea progresist sau dacă AUR strânge rândurile și promovează o campanie care să unească oamenii care vor schimbare.