De multe ori, Craiova a fost primul oraș din România. A fost primul oraș în care conducătorii băteau monedă la fel ca domnitorii Țării Românești. Craiova a fost primul oraș care s-a opus și domnilor fanarioți sau primul oraș pe care nici Imperiul Otoman și nici Imperiul Austro-ungar nu erau în stare să-l guverneze.
În zilele noastre, autoritățile au decis să mai fie Craiova prima la ceva, dacă la învățătură nu mai are șanse, iar la bogăție am pierdut contactul cu fruntea clasamentului. Nu a reușit schema legată de „Capitala Culturală”, iar oamenii pe care i-am trimis în fruntea urbei au decis că trebuie să fie și orașul „primul la ceva”.
Așa se face că orașul urmează să fie primul din România în care intelectualii rasați de la poliția locală (fostă comunitară), absolvenții de fundații care au eșuat prin primărie sau doctoranzii efemeri de la „Spații Verzi” vor avea acces la un sistem de microfoane care va înregistra toate vocile cetățenilor prin oraș. Un sistem pe care imaginația lui Orwell nu a reușit să-l cuprindă în totalitatea sa dar care va fi transpus în practică în România, pe străzile Craiovei.
Da! Craiova o să fie primul oraș în care camerele de supraveghere de pe străzi or să aibă și microfoane!
Sunt un adept al siguranței publice. Doresc să văd ordine pe străzile orașului, dar nimic din aceste concepte nu poate să justifice amplasarea de microfoane în camere.
O manifestare de acest gen reprezintă o incursiune cu bocancii murdari în sufletele a sute de mii de oameni care nu au nicio vină. Exact aceiași oameni pe care autoritățile trebuie să-i protejeze vor fi cei care vor fi zilnic violați de microfoanele solicitate de municipalitate în caietul de sarcini prin care a anunțat oficial investiția.
Primăria triplează numărul de camere de supraveghere. Asta este partea bună a știrii. Tot primăria vrea ca 300 de camere să fie dotate cu microfoane care să înregistreze ce discută oamenii pe stradă. Asta este partea abominabilă!
Informația s-a strecurat ușor prin caietul de sarcini și arată dorința arzătoare a autorităților de a controla fiecare aspect al vieții. Unii spun că este primul pas spre orașul de 15 minute. Alte voci vorbesc despre „Ferma Animalelor” care portretiza ceva asemănător în, ceea ce era atunci, un roman stințifico-fantastic.
Eu spun numai că nicio autoritate nu justifică o monstruozitate de acest gen. Nimeni nu vorbește despre controlul oamenilor asupra unui sistem care poate, pe lângă determinarea traseelor zilnice și stocarea imaginilor cu acțiunile lor, să le asculte și conversațiile.
Cumva este un sistem care va face filaj permanent tuturor craiovenilor și va asculta conversațiile unora dintre ei mai profesionist decât un securist aflat în pragul pensionării anticipate.
Sistemul pe care Primăria dă două milioane de euro va înregistra toate mișcările mașinilor prin oraș. Va determina traseele oamenilor ca o echipă malefică de supraveghere a unui temut serviciu de spionaj din viitor.
Microfoanele din camerele pe care primăria vrea să le monteze sunt numai o bomboană de pe coliva libertății pentru care ne-am bucurat acum 30 de ani.