Caravana tăcerii care a început la Craiova

Secretarul general al NATO a fost în primăvară la Craiova să inspecteze Brigada Multinaţională Sud-Est. Mircea Geoană a venit atunci acasă, dar în semi-secretul care este normal să înconjoare un demnitar de o asemenea anvergură a mai avut loc un eveniment care a fost atât de slab acoperit de presă încât Marcel Ciolacu l-a aflat „pe surse” și s-a făcut că nu-l aude ca o bătrână care neagă realitatea și preferă dulceața unei iluzii.

Prezidențiabilul Geoană a ținut și o prelegere la Universitatea din Craiova. Evenimentul organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite a fost trecut cu vederea de toată lumea. Ca și când nu ar fi existat. Ca și când s-a întâmplat aievea.

Ca în multe alte momente, Craiova a fost numai începutul unor întâlniri de ale numărului 2 din NATO cu o personalități locale. Pas cu pas, ca și Klaus când spera să educe statul încă ne-eșuat, Mircea Geoană a multiplicat evenimentul de la Craiova în alte orașe. La o universitate, la o bibliotecă.

Ceea ce este ciudat este că oamenii, poporul, electoratul nu a fost ținut la curent cu asemenea evenimente. Organizatorii nu s-au zbătut să vadă paginile ziarelor pline de articole care să le arate munca. Participanții nu au dat check-in pe rețelele de socializare, televiziunile nu au făcut live de la evenimente în care al doilea om din alianța de care se leagă speranțele românilor sosea la ei în oraș.

Am găsit vreo două știri și un anunț stingher pe pagina instituției de învățământ. Am văzut susțineri ale unor teze de doctorat care au avut parte de acoperire mediatică mai sănătoasă. Sunt lansări de carte care au parte de recenzii decât numărul de exemplare tipărite în vreun copy-shop de cartier. În contextul acesta nu poți decât să constați și să zâmbești amar.

Toată această manifestare contradictorie a avut loc pentru că orice lider local PSD, orice baron mai mic sau mai mare era pus într-o situație imposibilă din care ieșirea era îngustă ca o crăpătură din podul de la Brăila. Nu puteau nici să interzică oamenilor să participe la evenimentul organizat de secretarul general al NATO. Nu puteau nici să dea o directivă și să nu aibă ambasada SUA unde să organizeze un eveniment. Dar nici nu puteau să-i explice lui Marcel că l-au lăsat pe contracandidatul său să organizeze un eveniment la ei pe feudă.

În acest fel, cu dilema încă nerezolvată, mai toate căpeteniile social-democrate și câteva din baronașii galbeni au adunat pe tăcute intelectualii, au închis ochii în tăcere și l-au plimbat pe candidat departe de ochii conducerii centrale. Toată caravana tăcerii a început la Craiova și încă sunt prin oraș oameni de seamă care poartă ascuns adânc în memoria telefoanelor scumpe primite de la instituția unde lucrează câte o poză cu Mircea „al nostru” pentru a o pune „la profil” în cazul în care zarurile se sucesc în ultimul moment, iar Geoană o să-i ia fața lui Marcel Ciolacu.

La final mai trebuie să spun că toată povestea are loc într-un partid social democrat care încă nu a trecut înainte de alegeri prin „festivalul democrației”. PSD nu are conducere aleasă, iar momentul se apropie cu pași repezi și cred că va avea loc înainte de cele patru ture de alegeri din 2024. O să fie momentul în care pozele de la conferințele lui Mircea Geoană vor ajunge pe rețelele de socializare sau în coșul de gunoi al telefoanelor.