Conspirațiile, Croitoru și stofa pentru liga secundă

Două teorii care încearcă să explice inexplicabilul, un antrenor nou, dar vechi și o un sezon pe care trebuie să știi ”de unde să-l apuci”

Întrebat, la mai bine de două săptămâni de la consumarea ultimului meci, despre cauzele retrogradării, Adrian Mititelu încearcă să deslușească un ghem care nu va deveni niciodată fir, ci va rămâne tot ghem. Lângă misterele clasice ale omenirii mai trebuie așezat încă unul: cum de a ”reușit” să retrogradeze o echipă pe care chiar și cei care n-o vedeau  în playoff, tot o socoteau măcar lipsită de griji.

Identificarea ”suspecților”

Cele două teorii ale lui Mititelu practic se contopesc într-una singură. A conspirației. Nu precum ”conspirația” folosită în afara fotbalului, aceea e cu totul altceva. Dar poate că există (a existat) și aceasta, care spune că prin mijloace oculte s-ar fi încercat surparea șandramalei din interior, cu anumiți jucători, nedepistați sau măcar nenominalizați de patron, însă nu foarte greu de imaginat, măcar privind lista consistentă a despărțirilor de club, atunci, imediat după ultimul meci. Greu de presupus însă că lucrurile au stat așa. Cât să fii de dibaci în manevre să pui bețe în roate unei proprii echipe care la un moment dat era pe locul șapte și năzuia la mai mult?

Plecații sau rămașii?

Mai interesantă e a doua ramură a acestui copac al conspirației. Că s-ar fi încercat o altfel de destabilizare din exterior, pentru ca jucătorii importanți, aflați încă sub contract cu clubul (toți cei plecați pe 12-13-14 mai se aflau la final de angajament) să poată fi achiziționați la ”preț de dumping” de alte echipe. Posibil, dar dacă e așa, atunci ies din cauză primii, cei plecați după ultima etapă, și intră în calcule ”rămașii”. Ca să-i iei la ”preț de dumping” pe EI, trebuie să lucrezi în primul rând cu EI. Oricum, sunt două teorii care nu ajută la altceva decât la dureri de cap, mai mari decât cele din finalul sezonului. Dacă existau aceste tendințe, sau măcar una dintre ele, trebuiau identificate și curmate atunci, pe loc, în timpul sezonului Acum nu mai are niciun sens privitul în urmă, nici măcar cu mânie. Ce a fost, a fost!

Semne de mers înainte

Viața merge înainte și iată că merge aievea, în ciuda unor ”donuts” din Canada care cred că prăvălia se va închide, că se va muta la Târgu Jiu sau prin alt târg. (Re)venirea lui Croitoru e o dovadă de mers înainte, nicio echipă nu numești un antrenor nou ca să desființezi echipa. Îl numești numai atunci când vrea să continui! Marius e cel pe care-l știm, cu ambiția lui, cu știința lui de fotbal de fost jucător foarte bun, cu enervările lui, cu gecile lui trântite de pământ. E clar că atât cât va sta la echipă va fi într-o permanent agitație, așa cum îi e firea. Poate că un astfel de temperament trebuia să fie pe bancă mai demult, ar mai fi scuturat lâncezeala și platitudinea în care la un moment dat păreau că se cufundaseră cu toții.

Material care ține la tăvăleală

Lot de promovare este. Plus că se mai poate întări pe la cusături, ca să vorbim în limbaj… croitoresc. Până la debutul sezonului de L2 mai sunt mai bine de două luni, iar până la încheierea perioadei de transferări, pe la începutul lui septembrie, mai sunt trei luni. Ideea e că în liga secundă trebuie alt… material. Nu neapărat tergal, nu mătase, merge și docul, pentru că ține la tăvăleală. Important e doar unde ajungi!