Doar operatorii VAR se ”suspendă”, arbitrii nu?

231023 buzarin editorialPrestația împărțitorilor de dreptate din Superligă e perfectă, doar tehnologia e aplicată uneori defectuos. Asta vrea să ne spună CCA, că oamenii ei sunt perfecți și că pisica moartă e peste gard, la ”partea tehnică”

De trei etape încoace, de când s-a reluat campionatul, fluierele domnilor cu ecusoane au îngânat în falset multe doine de jale. Au fost meciuri masacrate, au fost vorbe care nu trebuiau să se rostească (precum acel ”te execut” șoptit duios de Kovacs jr. lui Dumiter de la Voluntari), dar n-a existat nicio referire critică, vreo silabă măcar, emisă de forul tutelar al arbitrajului la adresa vreunul ”cavaler” din subordine.

Mama ei de triangulație!

După FCSB-Farul n-au existat poziții oficiale nici asupra penaltyului primit de oaspeți, nici asupra celor neprimite tot de ei, solicitate la faulturile asupra lui Munteanu și Grameni. În schimb, inchizitoriala CCA  i-a cerut explicații furnizorului de servicii VAR pentru liniile trasate la faza când Farul egalase, dar golul lui Luis Munteanu fusese anulat, probabil în baza acelor schițe de Picasso pe care le-a văzut toată lumea pe ecran. ”S-a greșit triangulația”, s-a spun într-un comunicat al Comisiei, postat pe site-ul FRF. Iar operatorul care a greșit a fost suspendat de șefii săi “pe o perioadă nedeterminată”, zice CCA. Sub acuzație de ”triangulație eronată”, probabil. Fapta există, făptuitorul există, așa că ghilotina poate să cadă! Peste alt grumaz decât cel peste care ar trebui.

Decidea varul, nu VAR-ul!

O fi greșit respectivul operator sofisticata triangulație, dar ce nevoie avea de ea? O soartă favorabilă fazei a făcut ca linia de demarcație să fi fost trasă deja. Fizic, nu virtual. De către oamenii care tușaseră terenul. E vorba de linia careului mic, limpede, alb pe verde, mai clară decât clasicul ”negru pe alb”. Dawa era în careu, Munteanu în afara careului. Nici cocoțat pe picioroange și lungit pe jos constănțeanul nu putea fi în fața fecesebistului. E ca și cum unul care e dincolo de pragul ușii, adică afară, e mai înăuntru decât unul care se află deja în interiorul unei încăperi. Asistentul craiovean Daniel Mitruți a văzut asta (bravo lui!) și n-a ridicat steagul, că n-avea de ce. Ochiul uman a dat un verdict mai bun și mai logic decât triangulația aplicată greșit.

Cum se mută atenția în altă parte

Peste câteva ceasuri de la aberantul comunicat al CCA, în care șefii arbitrilor ne spun că a fost suspendat cineva din altă prăvălie decât a lor, șeful EAD, Orlando Nicoară, informează că încă n-a fost suspendat nimeni, că lucrurile încă se analizează. Dar iată că în loc să-și vadă de mizeria din propria curte, Comisia Centrală inventează sentințe, suspendări, mută atenția spre acea fază de ofsaid (cu verdict eronat) și se face că nu le-a văzut pe celelalte, unde lucrurile sunt mult mai clare, chiar și fără triangulație.

La Iulian Călin tot triangulația o fi fost?

Nu mai poate fi însă vorba de niciun fel de triangulație aplicată greșit la ce-a făcut Istvan Kovacs la Sfântu Gheorghe. Acolo putem vorbi de tertaangulație, pentaangulație sau chiar de megaangulație, la câte greșeli au fost. Cel mai bun arbitru român n-a nimerit în Covasna aproape niciun unghi, iar CCA nu s-a mai spălat pe mâini cu săpunul furnizorului de servicii. Ci doar a tăcut despre altceva.  A inventat un operator VAR suspendat și a lăsat mai mulți arbitrii jalnici în perfecta stare de funcționare. Ca dovadă că după ce Iulian Călin n-a văzut cu o rundă în urmă, din camera VAR, cel mai clar penalty din lume la contactul dintre Dussaut și Compagnucci, destoinicul politician de Argeș a fost delegat bine-mersi la U Cluj cu UTA. Asta trebuia să ne explice Vassaras, nu să bată câmpii despre triangulația altora.