COMENTARIU | Iar ne dezvoltăm din punct de vedere turistic. Ei așa spun

COMENTARIU | Iar ne dezvoltăm din punct de vedere turistic. Ei așa spun

Cu planuri mărețe și o suită de metafore despre cât de minunate sunt municipiul Craiova și Doljul, așa pornesc la drum autoritățile într-un demers ce va presupune dezvoltarea turistică a județului. 

logo turistic dolj

Avem de toate în județul nostru, ni s-a spus, din nou, astăzi, cu ocazia lansării strategiei de turism. De la mâncare bună, la zone frumoase situate la Dunăre, clădiri istorice și o serie de evenimente recunoscute la nivel internațional. Pentru a rescrie un episod despre toate aceste frumuseți ale județului a fost nevoie să intervină o firmă din mediul privat, să analizeze situația și, „în sfârșit”, județul să aibă o strategie de turism.

Acest „în sfârșit” a fost spus chiar de către edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. O știi dumneai ce o știi! Și dacă ne gândim că de câțiva ani încoace ni s-au tot prezentat idei de dezvoltare pe acest segment, da, chiar este un „în sfârșit”.

În cele 400 de pagini, scrise într-un an, cât a durat întocmirea acestei strategii, totul este prezentat frumos. Tipic, cu obiective, așteptări, rezultate, expresii pompoase, puncte strategice de marketing, de calitate ce-i drept,...departe însă, poate, de ceea ce oferă în prezent realitatea.

Da, realitatea pe care autoritățile locale din județ au avut grijă să o transforme într-o proprietate personală, când le convine situația, sau să o arunce în curtea instituției de la nivel ierarhic superior, când ceva nu funcționează. Asumarea este marea lor problemă, iar acest lucru va fi demonstrat în timp. Până când primarii, nu toți, nu vor învăța să comunice și să scrie corect, să vadă lucrurile și dincolo de votul venit din patru în patru ani, este dificil să vorbim atât de optimist despre dezvoltare turistică.

Până una alta, pornim la drum cu un logo jucăuș și promisiuni fel de fel. Până în 2030, spun ei, numărul turiștilor va crește cu 50 % comparativ cu cel din prezent, ba chiar mai mult, iar în Craiova, grație Dracula Park, mii de turiști vor ajunge ZILNIC în municipiu. O spune primarul, nu eu sau colegii mei. Să avem răbdare, deci, și să acceptăm realitatea viitorului. Cu miile de turiști în județ și plusvaloarea economică anunțate astăzi.